Gradovi

Pratite nas na Google news

Prijedorska bolnica dobila opremu vrijednu 140.000 KM

Prijedorska bolnica dobila opremu vrijednu 140.000 KM
Foto: Srna | Prijedorska bolnica dobila opremu vrijednu 140.000 KM
Srna

PRIJEDOR - Kanadska kompanija "Bausch and Lomb" donirala je prijedorskoj bolnici najmoderniju opremu za operaciju katarakte vrijednu 140.000 KM, tako da je to sada jedina zdravstvena ustanova bolničkog nivoa u BiH koja posjeduje takvu opremu.

Vršilac dužnosti direktora bolnice "Doktor Mladen Stojanović" Prijedor Mirko Sovilj izjavio je da je riječ o najnovijoj generaciji opreme koja će unaprijediti hirurški rad u ovoj ustanovi i obezbijediti znatno veću sigurnost i za pacijente i za ljekare koji preuzimaju odgovornost za njih.

Sovilj je podsjetio da je ista kompanija 2009. godine prijedorskoj bolnici darovala opremu vrijednu 70.000 KM koja je obezbijedila uvođenje ove metode operacije katarakte i da je ova bolnica u to vrijeme bila jedna od tri ustanove u Srpskoj gdje su takve operacije rađene.

"U daljem toku naš tim je doveo do toga da je ovo oblast u kojoj je naša bolnica dostigla nivo izvrsnosti. Naročito je važno istaći da ustanova ima svoj tim i razvija ga i dalje. Naši mladi ljekari specijalisti za očne bolesti se osposobljavaju i usvajaju ovu metodu i mogu se pohvaliti da su tri mlade doktorke na dobrom putu da uskoro preuzmu i samostalno počnu izvoditi operativne zahvate", rekao je Sovilj novinarima u Prijedoru.

Načelnik oftalmologije u prijedorskoj bolnici Nada Lukić rekla je da nisu svi pacijenti zadovoljni jer i ovdje postoji lista čekanja, ali da je ona možda malo manja nego u većim ustanovama.

"Do godinu dana svi dođu na red. Nadam se kad mlađe koleginice budu samostalne da će biti manja lista i da ćemo povećati broj operacija sa šest na 10 do 12 dnevno", navela je Lukićeva.

Ona je dodala da je gotovo 700 operacija urađeno u ovoj godini i da je ustanova sposobna i za operacije komplikovane katarakte.

Predstavnik kompanije "Bausch and Lomb" za Balkan Ermin Lendo rekao je da saradnja ove komapnije sa prijedorskom bolnicom traje duže od 10 godina i da isto toliko bolnica radi na opremi koju je ova kompanija proizvela, a da danas doniranu opremu imaju samo rijetki centri u Evropi.

"Radi se o najboljoj tehnologiji zadnje generacije i to je ono što smo mi prepoznali da Prijedor treba da ima, jer je prijedorska bolnica jedna od rijetkih sa tako velikim brojem operacija", naveo je Lendo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije