Gradovi

Proglašeno stanje elementarne nepogode na području Bihaća i Cazina

Proglašeno stanje elementarne nepogode na području Bihaća i Cazina
Foto: Anadolija | Proglašeno stanje elementarne nepogode na području Bihaća i Cazina

BIHAĆ - Na jutros održanoj sjednici članovi Štaba Civilne zaštite Grada Bihaća na čelu sa komandantom i bihaćkim gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem donijeli su Odluku o proglašenju stanja prirodne i druge nepogode.

"Jutros izmjerena visina snijega u našem gradu je 117 cm, a u narednim danima očekuju nas i ekstremni minusi. Od početka ovih padavina zabilježili smo 23 prijave materijalnih šteta, od toga 6 na stambenim i 17 na pratećim objektima. Imamo informaciju i o par nastalih šteta na poslovnim objektima koje još uvijek nisu prijavljene. Mi smo se odlučili da proglasimo stanje prirodne nesreće kako bi mogli hitno intervenisati sa sredstvima koja su nam u ovakvim slučajevima dostupna. Kantonalnom i federalnom premijeru poslati ću molbu za pomoć jer se radi o značajnijim materijalnim štetama", naglasio je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Kako su obajestili iz gradskih komunalnih preduzeća, prohodnost puteva je osigurana, a snabdijevanje električnom energijom i vodom bez zastoja. Još uvijek je na snazi preporuka za prokuhavanje vode, odvoz smeća se zbog preobilnih padavina ne vrši po redovnom planu, ali se u narednih nekoliko dana očekuje uspostavljanje redovnog odvoza.

Policijska uprava Bihać, Vatrogasna služba, Dom zdravlja i Veterinarska stanica izvijestili su da sve svoje aktivnosti i u ovim uslovima obavljaju neprekidno, te da stoje na usluzi građanima.

Današnjoj sjednici Štaba, na zahtjev gradonačelnika Fazlića, prisustvovali su i direktor Centra za socijalni rad, predsjednik Crvenog križa i direktori javnih kuhinja Merhamet i Imaret, koji su obavijestili članove štaba o pojačanim aktivnostima koje u ovom preiodu obavljaju kada je u pitanju pomoć socijalno ugroženim i sarijim osobama.

S ciljem dodatne pomoći, Grad Bihać objema javnim kuhinjama, Centru za socjilani rad i Crvenom križu doznačiće dodatna novčana sredstva za te svrhe.

"Obezbijedili smo za 40 socijalno ugroženih porodica ogrjevno drvo i zajedno sa našim Crvenim križem i javnim kuhinjama obezbijediti ćemo prehrambene pakete za sve one koji zbog snijega i lošeg zdravlja nisu u mogućnosti napustiti svoje domove i preuzeti sami pomoć. Najvažniji zadatak sviju nas jeste da ne dozvolimo da je neko gladan ili se smrzava na ovim hladnoćama i stoga apel i predsjednicima mjesnih zajednica i svim građanima da prijave i pomognu onima kojima je naša pomoć u ovim hladnim danima pomoćna više nego ikad", kazao je direktor Centra za socijalni rad Senad Tutić.

Nakon minusa koji se očekuju u naredna dva dana, tokom predsojećeg vikenda očekuje se porast temperature iznad nule, a time se javlja opasnost od nastanka poplava prilikom topljenja snijega. S tim u vezi, upućuje se apel građanima da u tim danima izbjegavaju kretanje uz objekte gdje postoji opasnost od urušavanja snijega sa krovova. Posebno se skreće pažnja na ulicu Bihaćkih branilaca i 5. Korpusa.

Proglašeno stanje elementarne nepogode za područje Cazina

Odluka o proglašenju prirodne nepogode- snijeg i snježni nanosi danas je donesena i za područje Grada Cazina. Kako je navedeno na sastanku Štaba Civilne zaštite, najviše problema uzrokuje visina i težina snježnog pokrivača. Prema dosadašnjim informacijama, snijeg je urušio krovove na ukupno 23 objekta na području Cazina.

Od toga su tri porodične kuće, dva kombinovana objekta i ostalo su štale i objekti za stoku. Uz visinu snijega, koja mjestimice prelazi i jedan metar, te izrazito niske temperature, čiji pad meteorolozi tek najavljuju u naredna dva dana, vremenski uslovi donose i razne opasnosti po život građana. Istovremeno, najveći problemi se očekuju s rastom temperatura kada će i težina snježnog pokrivača postati veća. Kako naglašavaju u Službi Civilne zaštite, upravo tada dolazi do opasnosti urušavanja dimnjaka na krovovima, kao i kidanja električnih instalacija.

Lokalni putevi na području Cazina su zasad prohodni i redovno se čiste ali je saobraćaj zbog velikih snježnih nanosa i snijega koji neprestano pada, znatno otežan. U tom cilju, donesena je i odluka o angažovanju dodatnih snaga i materijalno- tehničkih sredstava za potrebe čišćenja snijega i leda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije