Gradovi

Psi lutalice nerješiva enigma

Psi lutalice nerješiva enigma
Foto: N.N. | Psi lutalice nerješiva enigma

SANSKI MOST - Pasa lutalica na ulicama Sanskog Mosta nikada nije bilo u većem broju, a građani se svakodnevno žale na njihovo prisustvo, a često i na napade. Početkom ljetnog perioda i turističke sezone žalbe su posebno učestale, a u nadležnim općinskim službama kažu kako u ovome trenutku ne postoji sistemsko rješenje za ovaj problem.

U Javnom komunalnom preduzeću "Sana", koje je zaduženo za ovaj problem, kažu kako pse sa ulica svakodnevno uklanjaju, ali da nema mjesta gdje bi se oni mogli smjestiti.

Tehnički direktor ovog preduzeća Faruk Alagić kaže kako ih odvoze i ostavljaju na gradsku deponiju, u blizini grada, ali da se potom najveći broj njih ponovo vraća na ulice.

"Prema pravilima, pse bi trebalo da predajemo Veterinarskoj stanici, kako bi bila obavljena sterilizaciju, ali ni to u posljednje vrijeme ne fukcioniše jer jednostavno niko ne plaća te aktivnosti. U međuvremenu, njihov broj se neprestano povećava zbog prirodne reprodukcije, ali i zbog toga što pse u Sanski Most dovoze iz drugih općina i tu ostavljaju", kazao je Alagić. Inače, u ovome gradu postoje dva azila za napuštene životinje, ali su oba u privatnom vlasništvu. Tamo su nam rekli kako su njihovi kapaciteti u potpunosti popunjeni i da nisu u mogućnosti da primaju nove životinje. Također, ističu kako s lokalnim vlastima nemaju nikakav sporazum o zbrinjavanju napuštenih životinja. U prošlosti se problem s psima lutalicama u Sanskom Mostu rješavao angažiranjem članova lovačkog društva i njihovim odstrelom, ali je takva praksa zabranjena prije nekoliko godina, kada je Bosna i Hercegovina usvojila Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja.

"Strogo je zabranjeno mučenje i ubijanje životinja i zakon je za to predvidio stroge kazne. Pse lutalice je moguće ustrijeliti jedino unutar prostora koji je označen kao lovište, ali nikako u urbanim sredinama, gdje su potpuno zaštićeni", kaže Mesud Aganović, sekretar Lovačkog društva "Sana".

Općinsko vijeće Sanski Most nedavno je usvojilo odluku kojom se predviđa osnivanje higijeničarske službe i skloništa za napuštene životinje, kako bi se tako stvorile pretpostavke za početak rješavanja ovog problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije