Gradovi

Psi u Kotor Varošu pobijeni na Dan napuštenih životinja!

Psi u Kotor Varošu pobijeni na Dan napuštenih životinja!
Foto: N.N. | Psi u Kotor Varošu pobijeni na Dan napuštenih životinja!

KOTOR VAROŠ, BANJALUKA - Iako se u zemljama širom svijeta 4. april obilježava kao Svjetski dan napuštenih životinja, na ulicama Kotor Varoša danas su osvanuli krvavi leševi pasa za koje se još ne zna ko ih je pobio tokom noći.

"Užasno je kako je neko mogao pucati na pse i taj jeziv prizor na ulici je nešto što je nedopustivo. Za napuštene pse treba napraviti azil u blizini grada, a ne jadne životinje ubijati", rekla je jedna mještanka Kotor Varoša.

Zdenko Sakan, načelnik opštine Kotor Varoš, potvrdio je za "Nezavisne" da su nađeni leševi pasa u gradu, te da je Odjeljenje za inspekcijske poslove pozvalo Komunalno preduzeće "Bobas" da poubijane pse skloni s ulica.

"Nemamo saznanja ko je to uradio. Probleme s psima lutalicama u Kotor Varošu imali smo početkom februara, kada je čopor pasa danima hodao po svim dijelovima grada", kazao je Sakan.

On je dodao da je problem eskalirao kada su psi lutalice ugrizli dječaka kod OŠ "Sveti Sava".

"Nakon toga smo angažovali Higijenski servis za napuštene životinje 'Java' iz Prnjavora, čiji su radnici uhvatili deset pasa i smjestili ih u prnjavorsko prihvatilište", kazao je Sakan.

Iz preduzeća "Bobas", koje je pokupilo leševe pasa, nisu mogli ništa da nam kažu o ovom slučaju, samo su kratko rekli da im je direktor na putu te da nema nikog ko je nadležan da daje više informacija.

Goran Malijević, šef Odsjeka za inspekcijske poslove i Komunalnu policiju u Kotor Varošu, kazao je da su jutros dobili prijavu građana koji su na ulicama našli tri ubijena psa.

"Nakon toga sam pozvao Komunalnu policiju i Komunalno preduzeće 'Bobas' pa su psi pokupljeni s ulice i odvezeni na deponiju u Ramiće", kazao je Malijević.

Dodao je da se radi o tri psa lutalice te tvrdi da među njima nije bilo vlasničkih pasa.

Goran Milojević, predsjednik Udruženja za zaštitu životinja "Kerber" Banjaluka, osudio je ovakav krvav čin, ali i rekao da se ubijanje pasa po ulicama često dešava u manjim opštinama jer nemaju prihvatilišta za pse.

"Svi znamo ko je to uradio, ali teško je dokazati, jer nama pisanog traga. Kada bude više pasa na ulicama pogotovo u manjim mjestima načelnik da usmenu odluku da se psi skolone s ulice, a to u većini slučajeva urade lovci te opštine", kazao je Milojević.

Prema njegovim riječima, postoji i jedan mali procenat mogućnosti da je neko od mještana to uradio na svoju ruku.

Prema njegovim riječima, ovo udruženje će podnijeti tužbe protiv svih nadležnih, od inspekcije do veterinara, ali sumnjaju da će istina izaći na vidjelo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije