Gradovi

Rekonstrukcija pijace uz podršku Italijana

Rekonstrukcija pijace uz podršku Italijana
Foto: Grad Goražde | Rekonstrukcija pijace uz podršku Italijana

GORAŽDE - Grad Goražde se uključio u projekat Održivi ekonomski razvoj i zaštita životne sredine područja s prirodnim ograničenjima u Bosni i Hercegovini (ANC-BIH) koji je finansiran od strane Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije.

Do sada je, kroz ovaj projekat, izrađen prijedlog strategije ruralnog razvoja Grada Goražda 2023-2027., a goraždanska Uprava je iskazala interes i za rekonstrukciju prostora u Višegradskoj ulici s posebnim ciljem.

“Riječ je o rekonstrukciji prizemlja poslovnog prostora u ulici 1. slavne višegradske brigade u svrhu uspostavljanja pijace koja bi trebala biti dnevnog karaktera”, rekao je pomoćnik gradonačelnika Goražda za investicije i lokalni ekonomski razvoj Berin Kulelija.

Po osnovu sporazuma potpisanog sa Međunarodnim agronomskim intitutom Bari ( CIHEAM Bari) sredstva u iznosu od 54.000 evra namijenjena su za izradu i reviziju projektne dokumentacije, te preostali iznos za rekonstrukciju objekta.

“Namjera nam je dati Gradu novi ton i u ovoj oblasti. A cilj nam je uspostavom dnevne pijace podržati poljoprivredne i druge proizvođače sa prostora Goražda kojih nije mali broj. Značiće to i povećanje nivoa konkurentnosti lokalne proizvodnje”, ističe gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Slijedi intenziviranje aktivnosti na realizaciji ovoga projekta, a dinamika zavisi, prije svega, od procedura partnera projekta. Nakon pripreme projektne dokumentacije i provođenja potrebnih procedura od strane CHIEAM Bari, biće poznat obim radova koji će biti moguće izvršiti u okviru predviđenih sredstava.

Grad Goražde će i dalje, kroz projektne aktivnosti, nastojati obezbijediti eventualnu razliku sredstava potrebnih za kasnije opremanje prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije