Gradovi

Sanjanku napao pas i ugrizao je za nogu

Sanjanku napao pas i ugrizao je za nogu
Foto: Zlatan Čekić | Sanjanku napao pas i ugrizao je za nogu

SANSKI MOST - U posljednje vrijeme učestali su nasrtaji pasa lutalica na građane u gradskom području Sanskog Mosta, a jedan takav napad dogodio se u protekli utorak kada je pas ugrizao Jasminku Jakupović, koja živi u naselju Jezernice.

Jakupovićeva kaže kako se to dogodilo u jutarnjim satima kada se kretala biciklom glavnom gradskom ulicom, a u jednom trenutku nju je okružio čopor pasa.

"Bilo ih je pet ili šest, odjednom su se stvorili, a ja sam se izgubila od straha. U jednom trenutku najveći od njih me ugrizao za nogu i srušio s bicikla", priča Jakupovićeva.

Dodaje kako je u tom trenutku vlasnik obližnje radnje izašao iz objekta te je spasio otjeravši pse.

"Nisam ni primijetila da me ugrizao, toliki sam strah pretrpjela. Kada sam opipala nogu, primijetila sam krv iznad koljena", kaže ona.

Prva pomoć joj je pružena u Domu zdravlja u Sanskom Mostu, a zbog prirode povrede i mogućnosti komplikacije sljedeći dan poslali su je u Kantonalnu bolnicu Bihać. Jakupovićeva kaže kako je sve prijavila nadležnoj komunalnoj inspekciji, čiji članovi su izašli na teren i tražili od nje da identifikuje psa koji joj je nanio povrede.

"Međutim, njega u tom trenutku nije bilo na mjestu gdje sam napadnuta, tako da praktično ništa nije ni poduzeto po tom pitanju", kaže oštećena Sanjanka.

Već dugo godina psi lutalice predstavljaju problem na području općine Sanski Most, a čini se kako se njihov broj u posljednje vrijeme ponovo povećao, pa se veliki broj građana žali na njihovo prisustvo, a zabilježeno je i više napada na ljude.

Pored velikih problema s kojima se suočavaju građani zbog ovog problema, u posljednje vrijeme sve je veća šteta koje ove životinje pričinjavaju u sanskom lovištu.

U zadnjih nekoliko mjeseci bilježi se veliki broj napada čopora pasa lutalica na sitnu divljač, a posebno su ugrožene srne, zečevi i fazani.

U protekle dvije godine lokalne vlasti su ovaj problem pokušale riješiti sarađujući s azilima za smještaj napuštenih životinja, ali kako saznajemo ta saradnja je prekinuta ove godine zbog prekapacitiranosti pomenutih azila. Također, čini se da značajnije rezultate nisu dali niti projekti sterilizacije napuštenih pasa koji su ranije provođeni, jer je njihov broj na ulicama ponovo postao kritičan, pa javnost očekuje reakciju i djelovanje nadležnih institucija.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije