Gradovi

Sastanak predstavnika Misije MMF-a i KS

Sastanak predstavnika Misije MMF-a i KS
Foto: VLADA KS | Sastanak predstavnika Misije MMF-a i KS

SARAJEVO - Delegacija Misije Međunarodnog monetarnog fonda i ministar finansija KS, Afan Kalamujić održali su sastanak s ciljem procjene upravljanja javnim ulaganjima (PIMA) u Federaciji BiH.

Članovi misije razgovarali su s ministrom i njegovim saradnicima o planiranju i finansiranju investicija, te odabiru projekata i nadzoru.

Misija u Sarajevu boravi od 12. do 26. aprila na zahtjev Federacije Bosne i Hercegovine, a cilj je procijeniti okvir upravljanja javnim ulaganjima, te pomoći vlastima u pripremi akcionih planova za jačanje upravljanja javnim ulaganjima (PIM).

Takođe, svrha posjete je i njihova preporuka različitih oblasti tehničke pomoći Odjela za fiskalne poslove MMF-a ili drugih razvojnih partnera.

Kako je istakao ministar Kalamujić, resorno ministarstvo je spremno da odgovori na sva pitanja koja vode ka unapređenju javnih investicija.

"Bilo je lijepo otvoreno razgovarati s predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda koji su imali zadatak da obave procjenu upravljanja javnim ulaganjima u Federaciji BiH. Razgovaralo se i analiziralo upravljanje javnim investicijama, a predstavnici Ministarstva finansija KS pokazali su spremnost da odgovore na sva pitanja, te pokažu opredjeljenje za unapređenje javnih investicija. U otvorenom razgovoru smo debatovali i o daljim oblastima tehničke pomoći koje bi pružio Odjel za fiskalne poslove MMF-a i njegovi razvojni partneri. Analizirali smo i buduće projekte ali i nužni nadzor koji bi doveo do unapređenja rada, te do planiranja i finansiranja daljih investicija", naveo je ministar  Kalamujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije