Gradovi

Smotra folklora okupila 200 učesnika

Smotra folklora okupila 200 učesnika
Foto: Srna | Smotra folklora okupila 200 učesnika

KOZARSKA DUBICA - Tradicionalna manifestacija "Smotra folklora" na kojoj je učestvovalo 200 članova kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske i inostranstva, održana je u Kozarskoj Dubici.

Smotri narodne igre prethodio je defile svih učesnika u narodnim nošnjama Svetosavskom ulicom, a nekoliko koreografija odigrano je i na Trgu 11. dubičke brigade. 

Ovogodišnji koncert kulturno-umjetničkih društava otvorio je načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Duško Bodilović, a "Smotru folklora - Kozarska Dubica 2019" organizovao je Centar za informisanje i kulturu. 

Direktor Centra za informisanje i kulturu Dijana Kondić rekla je da je manifestacija međunarodnog i revijalnog karaktera, te izrazila zadovoljstvo što je prvi put učestvovalo i Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Kalemegdan" iz Los Anđelesa, kao i redovni gosti KUD "Remesiana" iz bratske opštine Bela Palanka u Srbiji. 

Ona je istakla da je ove godine manifestaciju podržalo i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, dok je generalni pokrovitelj opština Kozarska Dubica. 

Predsjednik KUD-a "Kalemegdan" Mladen Guša rekao je da je taj ansambl osnovan pri crkvi Sveti Sava u Los Anđelesu, te da postoji već 100 godina. 

"Ansambl je osnovan sa ciljem da okupi djecu koja su daleko od svojih korijena kako bi sačuvali tradiciju, vjeru i pismo. Od malih nogu oni kreću u crkvenu školu gdje uče svoj jezik, vjeru i kulturu i nastavljaju tako do fakulteta", istakao je Guša. 

Predsjednik Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" iz Hrvatske Kostajnice Irena Bekić rekla je novinarima je da drugi put nastupaju u Kozarskoj Dubici. 

"Osnovani smo 2008. godine i bavimo se foklorom, pjevanjem, muzikom i prestavljamo isključivo izvorne pjesme sa našeg kraja - Banije", navela je Bekićeva. 

Predsjednik KUD-a "Remesiana" iz Bele Palanke Boban Pešić rekao je da su se članovi ovog društva veoma obradovali festivalu u Kozarskoj Dubici na kojem su nastupali već mnogo puta. 

"Naše nošnje su unikati, jer su sve stare više od 100 godina i po njima smo prepoznatljiv ansambl u Srbiji", istakao je Pešić. 

Koreograf i član Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Slađana Stojnić rekla je da se to društvo publici predstavilo igrama iz BiH. 

"Svake godine učestvujemo na ovoj manifestaciji. Lijepo je da se družimo i vidimo na istom mjestu u našem gradu", izjavila je Stojnićeva. 

Dajana Popović, predsjednik KUD-a "Una", koji su domaćini festivala, rekla je da je ovaj događaj za njih veoma važan, jer okuplja brojna društva. 

Iz Kozarske Dubice publici su se sinoć predstavili i KUD "Dubičanke", pjevačka grupa "Jabuka", te KUD "Knešpolje" sa muškom i ženskom ojkačkom grupom. 

Brojni Dubičani su uživali u dvočasovnom performansu kulturno-umjetničkih društava, a na kraju manifestacije svim učesnicima su uručene zahvalnice. 

Organizaciju ovogodišnje 14. "Smotre folklora" pomogla su i preduzeća "Elektrokrajina" i "Mlijekoprodukt", te brojni privrednici sa područja opštine Kozarska Dubica. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije