Gradovi

Solarni park čeka izmjenu zakona

Solarni park čeka izmjenu zakona
Foto: N.N. | Solarni park čeka izmjenu zakona

BOSANSKI PETROVAC - Izmjena Zakona o koncesijama USK je uslov za početak realizacije projekta izgradnje solarnog parka na lokalitetu Bjelajski Vaganac, nadomak Bosanskog Petrovca, izjavio je Mahmut Jukić, načelnik ove općine.

Prema njegovim riječima, za realizaciju ovoga projekta odranije postoje zainteresovani investitori, a na početku ove godine Općinsko vijeće Bosanski Petrovac dalo je zeleno svjetlo za ove aktivnosti.

"Trenutno se radi na izmjenama i dopunama neophodnih zakonskih rješenja i kada Skupština USK riješi svu tu zakonsku proceduru mislim da će se otkočiti projekat i time steći uslovi za raspisivanje poziva za dodjelu koncesija", istakao je Jukić.

Iz Ministarstva privrede USK ranije su izjavili kako se radi o projektu izgradnje najvećeg solarnog parka u cijeloj BiH.

"Vrijednost ukupne investicije prelazi 100 miliona maraka, a sva proizvodnja bi se izvozila. Mi ćemo ići u izmjenu Zakona o koncesijama da u cijelosti ispoštujemo zakonske obaveze u proceduri dodjele ove koncesije, a raspisaće se i međunarodni javni poziv", istakli su u pomenutom ministarstvu.

Općina Bosanski Petrovac polaže velike nade u najavljene projekte solarnog parka i energetskih postrojenja za transmisiju sunčeve u električnu energiju, jer se na taj način očekuju i značajni koncesioni prihodi koji bi popravili stanje u lokalnom budžetu.

"Područje Bosanskog Petrovca, pokazala su istraživanja provedena u proteklom periodu, ima najveći broj sunčanih dana u jednoj godini u cijeloj Bosni i Hercegovini i idealno je područje za instalisanje solarnih kapaciteta. Kada je riječ o lokalitetu Bjelajski Vaganac, radi se o zemljištu površine oko 150 hektara, a solarni park imao bi snagu 90 megavata i bio bi najveći u zemlji", kazao je Jukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije