Gradovi

Šta budući turistički vodiči misle o stavljanju Doboja na "Forbsovu" listu

Šta budući turistički vodiči misle o stavljanju Doboja na "Forbsovu" listu
Foto: Arhiva | Šta budući turistički vodiči misle o stavljanju Doboja na "Forbsovu" listu

DOBOJ - Pogled s Gradine nije jedino što se ima ponuditi turistima koji bi se nakon stavljanja Doboja na "Forbsovu" listu mogli zainteresovati gdje se ovaj grad nalazi i šta nudi.

Budući turistički vodiči, odnosno đaci drugog razreda Ugostiteljske i trgovinske škole koji se obrazuju za turističke tehničare, tačno znaju gdje bi poveli grupu turista, bez obzira na to iz kojeg dijela zemljine kugle dolaze. 

Lana Vukelić već ima ideju na koju lokaciju bi se zaputila s američkim turistima.

"Možda etno-selo 'Kotromanićevo' ili manastir Ozren ili Goransko jezero. (Zašto 'Kotromanićevo'?) Možda zato što je u prirodi, osoba se može odmoriti, etno-selo nudi i smještaj i hranu, i možda je drugačije od onog gdje oni žive i odakle dolaze, drugačije od velikih gradova, buke, konstantno nekih dešavanja. Možda bi to bilo suprotno što bi njih privuklo u Doboju", smatra Lana.

Njen drug iz razreda Petar Petrović starije turiste bi poveo na Goransko jezero i Preslicu, ali...

"Ja bih svoje vršnjake naveo da idu, recimo, na rukometni turnir, koji je čini mi se u avgustu, zato što mislim da bi to za ljude koji imaju slična interesovanja kao ja bilo najzanimljivije", kazao je Petar.

Za turiste s Bliskog istoka Dušan Domuz prvo bi izabrao vjerske objekte, zatim mjesta na kojima mogu osjetiti skromniji život, poput etno i seoskog turizma, ali i jednu elitnu banju na Ozrenu. 

Dušan je putovao, obišao je zemlje bivše Jugoslavije, te Austriju i Njemačku, a na naše pitanje da uporedi destinacije u kojima je bio i grad u kojem živi, te koliko zaostajemo odgovara:

"Po pitanju potencijala ne zaostajemo, ali za razliku od njih, mi naš potencijal ne iskorištavamo toliko. Oni od manje privlačnih destinacija naprave veliku stvar. Mi, na primjer, Ozren i Gradinu ne promovišemo toliko i ne pravimo neke atrakcije, dok u Sloveniji, Njemačkoj od sitnih stvari se napravi velika atrakcija koju posjećuju ljudi iz cijelog svijeta", mišljenja je Dušan.

Anđela Kuzmanović nije bila iznenađena što se Doboj našao među pet gradova na Balkanu koji su nepravedno zapostavljeni i koje bi, prema mišljenju američkog novinara, trebalo posjetiti. Ona je iz Prnjavora, ali se školuje u Doboju, u kojem je otkrila neka mjesta za koja nije znala.

"Na primjer 'Terme Ozren', one su jako lijepa destinacija. Inače, kod nas u Prnjavoru imamo banju, ali ova banja je neiskorištena i ne znam kako nisam čula za nju", rekla je Anđela.

Za Gradinu su svi čuli, ali ona, nažalost, trenutno posjetiocima ne nudi ništa osim pogleda.

"Do sada nismo imali sadržaja na tvrđavi, ali naravno da ćemo u narednom periodu raditi na tome da vratimo nekadašnju borbu vitezova na tvrđavu, da ponudimo neki sadržaj, ima se u planu da se otvara neki kafić, neka ponuda što se tiče ugostiteljstva, da bi se ti posjetioci koji dolaze mogli zadržati", izjavio je Vanja Vanovac, direktor Turističke organizacije Doboj.

Projekat Ugostiteljske i trgovinske škole "Upoznajte nas", koji je podrazumijevao besplatnu vožnju autobusom i predstavljanje lokacija koje su interesantne turistima, mogle bi zvanične institucije iskoristiti kao rutu za promociju Doboja.

"Odredili smo punktove kroz naš grad, neke glavne stanice, prva stanica je bila naša škola. Naši učenici su bili turistički vodiči, upoznali su putnike s najbitnijim tačkama, jedna od njih je bila svakako tvrđava Gradina, lokomotiva 'ćiro', muzej, biblioteka, galerija", rekla je Željka Jovičić, nastavnik praktične nastave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije