Gradovi

Stipendije studentima - zalog za budućnost

Stipendije studentima - zalog za budućnost
Foto: Vesna Duka | Stipendije studentima - zalog za budućnost

TREBINJE - Četrdeset i pet trebinjskih studenata potpisalo je ugovore sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem o dodjeli stipendija za narednu školsku godinu, odnosno deset školskih mjeseci, a među njima je deset onih koji su najuspješniji.

"Oni imaju i najveću mjesečnu stipendiju i to prvih pet po 300, a drugih pet po 250 maraka, bez obzira na imovinski karton, dok su ostali đaci generacije iz srednjih škola od prethodne godine, koji su sada prva godina i dobijaće po 200 maraka, a ostalo su studenti sa najboljim prosjekom sa prijemnog ispita, studiraju u Trebinju i dobijaće po 150 maraka", pojasnio je Ćurić.

On napominje da najbolji trebinjski studenti neće biti samo stimulisani na ovaj način, već će, po tradiciji, na kraju školske godine za one najbolje biti organizovana ekskurzija u Beč, a nakon prvomajskih i vaskršnjih praznika slijedi prijem za još 90 studenata iz Trebinja koji studiraju van svoga grada i ostvarili su pravo na redovne stipendije.

Tatjana Rosić, studentkinja prve godine Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, mediteranski smjer u Trebinju, kaže da će se truditi da opravda povjerenje, tim prije što brucoši malo gdje imaju pravo na stipendije.

"Znam da je malo sredina u Republici Srpskoj koje studentima prve godine dodjeljuju stipendije, što je samo povod više da učim još bolje i to ne samo zbog toga, već i zato da nađem zaposlenje u svome gradu i u svojoj struci, kako bi bila koristan član naše

Zajednice", kazala je Rosić.

Sara Novčić je takođe Trebinjka, brucoš na Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju se slaže sa Tanjom i izražava nadu da će u Trebinju u budućnosti biti još više fakulteta.

"Onako kako se razvija moj grad trebalo bi da se razvija i visoko školstvo, što nama ide samo u prilog, jer su fakulteti odlike razvijenih sredina, a Trebinje to odavno jeste", kazala je Sara, napominjući da će i sama u budućnosti dati svoj doprinos tome razvoju, jer je ovo grad koji je opredijeljen za turizam i prepoznat kao takav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije