Gradovi

Suficit budžeta Trebinja premašio 1,2 miliona

Suficit budžeta Trebinja premašio 1,2 miliona
Foto: Vesna Duka | Suficit budžeta Trebinja premašio 1,2 miliona

TREBINJE - Grad Trebinje je u prošloj godini ostvario suficit budžeta od preko 1,2 miliona maraka, što je verifikovala i odbornička većina u gradskoj skupštini.

"Ukupna budžetska sredstva ostvarena su sa 33.315.330 KM, od čega su poreski i neporeski prihodi 25.463.896 KM, grantovi 2.820.275 KM, transferi 2.425.709 KM, primici za nefinansijsku imovinu 1.425.530 KM, primici od finansijske imovine 311 KM i ostali primici 1.179.609 KM", rekao je Momir Šarenac, predstavnik Odjeljenja za finansije, po ovlaštenju gradonačelnika, dodavši da su prihodi ostvareni u iznosu za 15,26% iznad plana, a budžetski rashodi 3,22% ispod plana.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da je budžet grada stabilan, s ostvarenim suficitom i smanjenim troškovima u prošloj godini.

"Suficit je ostvaren najviše iz razloga što smo dobili pred kraj prošle godine donacije od 'Elektroprivrede RS' u iznosu od 600.000 KM za Duhovni centar Mrkonjići, kao i zbog podrške Vlade RS za izgradnju slobodne zone u iznosu od 800.000 KM, ali u prethodnoj godini nismo realizovali ni sve prihode koje smo planirali, a kada smo procijenili da se neće realizovati u potpunosti, od nekih investicija smo morali odustati, pa smo smanjili i troškove", rekao je Ćurić, izrazivši nadu da će se u narednom periodu uspjeti oprihodovati sve ono što je planirano.

Opozicioni odbornici su zamjerili da su izdaci za javne ustanove bili preveliki te da nije ispoštovana raspodjela sredstava za socijalna davanja.

Đorđe Vučinić, odbornik Liste za pravdu i red, izrazio je bojazan zbog potencijalnih novih zapošljavanja u javnom sektoru i novih zaduženja.

Ćurić je kazao da su sva socijalna davanja ispoštovana, te da će, ukoliko bude potrebe, novi krediti biti iskorišteni za investiciona ulaganja, a da je sam grad Trebinje zadužen sa 10,24 odsto, a da će taj procenat zbog otplate u narednoj godini biti manji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije