Gradovi

Teofil iz Poljske donio cvjetne murale

Teofil iz Poljske donio cvjetne murale
Foto: N.N. | Teofil iz Poljske donio cvjetne murale

TREBINJE - Teofil Okiljević, student četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju, pored likovnih izraza koje, kako kaže, još studentski istražuje, odnedavno izrađuje i takozvane cvjetne murale.

"Ja sam murale radio i ranije, ali ovo nije zidno slikarstvo, kako se to kod nas obično misli, već su u pitanju umjetničke kompozicije urađene od cvijeća u kombinaciji s nekim drugim materijalima, najčešće drvetom, i sve to se radi takođe na zidu, odnosno zidanoj površini", kaže Teofil.

Boravio je nedavno i u Varšavi, gdje je, u okviru skupa mladih umjetnika iz Poljske, Rumunje, Slovačke, BiH i Srbije, pod nazivom "Mural of tolerance", desetak dana izrađivao cvjetne murale i učestvovao u radionicama na temu tolerancije, gdje je cvijeće počeo gledati drugim očima.

Teofil je aplicirao na konkurs koji mu je preporučila poznata srpska slikarka, vajarka i pedagog Željka Momirov, koja je i njegova profesorica, pa je zajedno sa još jedim kolegom s trebinjske Akademije bio predstavnik BiH u Varšavi.

Teofil ranije nije izrađivao cvjetne murale, iako je ova vrsta umjetnosti u svijetu jako popularna, a budući da je za njega predstavljala izazov, odmah se zainteresovao i danas mu dobro ide.

"Cvjetni murali su danas jako atraktivni u svijetu, rade se bukvalno svugdje - i po zgradama i po kućama, gdje god ima zid i mjesto za ovakav mural, tako da izuzetno oplemenjuju naročito one stare, jednolične i oronule fasade. Naši murali su ostali u predgrađu Varšave, gdje ukrašavaju Kulturni centar za penzionere", navodi Teofil.

U Varšavi je, iako se prvi put susreo s ovakvim načinom rada, naučio mnogo toga o ovoj umjetnosti od mladih kolega, a naročito ga je, kako kaže, fascinirao jedan Amerikanac, koji ima farmu na kojoj uzgaja cvijeće namijenjeno isključivo za njegove murale.

"Došao sam na ideju da murale izrađujem i u svom gradu, pa sam počeo ukrašavati najprije prostor oko svoje kuće u Trebinju. Onda sam razgovarao s prijateljem koji je sa mnom bio u Varšavi, da zajedno započnemo projekat izrade cvjetnih murala, kojim bismo, uz dogovor s lokalnom zajednicom, mogli ukrašavati i gradske prostore u Trebinju, naročito one neke zgrade koje nemaju uređene spoljašnje fasade, a koje bi cvjetni murali zasigurno oživjeli", kaže Teofil.

Napominjući da je u kontaktu sa svim kolegama s kojima je u Varšavi radio cvjetne murale, Teofil ističe da je i njegov prijatelj iz Amerike izrazio želju da dođe u Trebinje, pa bi, ukoliko se to desi, mogao iskoristiti i njegovu posjetu, ali i veliko iskustvo koje ima, da zajedno ukrašavaju grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije