Gradovi

Trebinje u međunarodnom projektu urbanog razvoja

Trebinje u međunarodnom projektu urbanog razvoja
Foto: Vesna Duka | Trebinje u međunarodnom projektu urbanog razvoja

TREBINJE - Trebinje će aktivno učestvovati u različitim oblastima urbanog razvoja, sa fokusom na inovacije, socijalnu uključenost, ekološki prihvatljiva rješenja i slično, kako bi se grad još snažnije razvijao, a njegovo stanovništvo povećavalo.

Ovo je zaključeno nakon sastanka upriličenog u okviru projekta URBAKT, u kome učestvuje deset gradova iz deset zemalja Evrope, među kojima je Trebinje kao jedini grad iz  BiH.

Iako je u Trebinju i do sada bio evidentan snažan razvoj, projektom se stiče jedinstvena prilika da se, prema riječima gradonačelnika Mirka Ćurića, preuzmu iskustava i dobre prakse drugih evropskih gradova, ali i da daju svoj doprinos u oblasti urbanog razvoja u čitavoj Evropi.

"U pitanju je izuzetno važan projekat, iako mi nemamo veći problem ni sa razvojem, niti sa odlivom stanovništva, ali, kada je u pitanju BiH i Republika Srpska, sigurno da ima lokalnih zajednica koje imaju taj problem i mi smo spremni da prenesemo znanje na ostale zajednice, ali i da preventivno djelujemo u Trebinju, da i nas ne bi sustigli ti problemi", rekao je Ćurić, napominjući da novac koji će dobiti iz ovog projekta ide isključivo na obuke i usavršavanje kadra koje je neophodno da bi u narednom periodu išli ka smjeru fondova koji su veći i značajniji, jer je ovo tek prvi u nizu budućih projekata koji će osnažiti kadar i biti prepoznat u regionu.

Nosilac projekta, koji će trajati 31 mjesec, je Grad Šibenik, a, prema riječima njihovog načelnika za privredu, preduzetništvo i razvoj Petra Mišure, glavna korist i jeste razmjena znanja i saznavanja kako su drugi gradovi napravili nešto, praćenje pozitivnih stvari i uočavanje grešaka, pa sve to kasnije primijeniti u praksi.

"Pojavom digitalne ere i pandemije promijenili su se načini rada, života i komunikacije,  pa gradovi trebaju redefinisati svoje prednosti u odnosu na velike gradske centre, te razviti planove s holističkim rješenjima usmjerenim na povećanje kvaliteta života svojih stanovnika, kao i privlačenje novih talenata", kaže Mišura i dodaje da je Trebinje izabrano jer zadovoljava uslove koji su postavljeni u okviru projekta.

Prema njegovim riječima,  mrežu čini deset evropskih partnera, a glavni cilj joj je odgovoriti na izazove depopulacije koju bilježe mali i srednji gradovi, te predložiti mjere za povećanje atraktivnosti gradova s ciljem privlačenja novih investicija i stanovnika.

"Trebinje se uklapa u šemu deset gradova iz najrazličitijih zemalja Evrope, a osim toga,  insistirali smo na dobrim partnerima koji će znati provesti zadatke i uvjerili se da je to ovdje", rekao je Mišura nakon sastanka u Gradskoj upravi u Trebinju.

Ukupni budžet mreže iznosi 827.455,43 evra, dok sredstva dodijeljena Gradu Šibeniku, kao vodećem partneru, iznose 195.400,00 evra, a Gradu Trebinju oko 63 hiljade evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije