Gradovi

Trebinje završava zgradu za izbjegla i raseljena lica

Trebinje završava zgradu za izbjegla i raseljena lica
Foto: Vesna Duka | Trebinje završava zgradu za izbjegla i raseljena lica

TREBINJE - U Trebinju se nastavlja gradnja stambene zgrade započete prije više od godinu dana, a kojom će se riješiti stambeno pitanje iz kategorija izbjeglih i raseljenih lica sa područja ovoga grada, ali i pitanje stanovanja porodica lica čija su zanimanja deficitarna u Trebinju.

Dovršetak projekta, za koji je prema procjenama, potrebno milion maraka, ali će javne nabavke pokazati da li je to sada i konačna cifra, finansiraće Grad Trebinje u cjelosti, zajedno sa okolnim uređenjem, a radovi se planiraju završiti za dvije godine.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je za nastavak gradnje ove zgrade potpisao memorandum sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Selvedinom Hurtićem i predstavnikom Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije RS Gojkom Jotićem.

"Sedam stanova ide za izbjegla i raseljena lica za koja trenutno Sekretarijat plaća alternativni smještaj, a osam će biti isključivo vlasništvo Grada Trebinja, jer smo procijenili da bi nam bilo neophodno za lica deficitarnih zanimanja – profesore, doktore i sve ono što nedostaje gradu", pojasnio je Ćurić.

Grad Trebinje je i ranije za izgradnju ovog objekta na sebe pruzeo obaveze obezbjeđenja lokacije, troškove rente i uređenja, tako da će radi rješenja pitanja krova nad glavom i izbjeglog i raseljen stanovništva, ali i budućih profesora i doktora neophodnih Trebinju, dovršiti cjelokupan projekat.

Podsjetivši da je realizacija projekta stala zbog propadanja dobavljača, pa je do sada i uzgradnju uloženo oko 400.000 maraka, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Selvedin Hurtić je pojasnio da se sve ne bi moglo završiti bez učešća lokalne zajednice.

"Ministarstvo za ljudska prava u BiH je u saradnji sa dvije vlade, Federacije i Republike Srpske, dogovorilo da se dignu kreditna sredstva u iznosu od oko stodinu miliona, kako bi se mogli konačno riješiti alternativni i kolektivni smještaji u BiH, u kojoj taj smještaj traži oko 4.000 porodica", kazao je Hurtić.

On je podsjetio da su u Republici Srpskoj ostale još da se riješe zgrada u Zvorniku, a za koji dan se otvara zgrada u Doboju, što će, zajedno sa projektom otvaranja zgrade u Nevesinju biti konačno rješenje.

Predstavnik Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije RS Gojko Jotić

je pojasnio da se novootvorenom stambenom zgradom u Nevesinju planira riješiti stambeno pitanje za 12 porodica, odnosno 12 stanova sagrađenih uštedama iz projekta CEB 2.

"Kada je u pitanju Grad Trebinje, mi smo od 2018. godine do danas uložili nešto manje od šest miliona maraka, uglavnom u regionalnom stambenom programu i to ovom i još jednom zgradom sa 48 stanova, te individualnim stambenim jedinicama, ali smo time obuhvatili i Dom penzionera, gdje smo obezbijedili oko 30 smještajnih kapaciteta", kazao je Jotić.

Projektima stambenog zbrinjavanja izbjeglog i raseljenog stanovništa, odnosno, zatvaranjima alternativnih i kolektivnih cenatara, na području Republike Srpske su urađene 703 stambene jedinice, vrijednosti oko 29 miliona evra, od čega su 18 miliona kreditna sredstva, a 11 miliona je lokalno učešće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije