Gradovi

Trebinju potrebno novo onkološko odjeljenje

Trebinju potrebno novo onkološko odjeljenje
Foto: N.N. | Trebinju potrebno novo onkološko odjeljenje
Vesna Duka

TREBINJE - Medicinsko osoblje Službe za onkologiju, kao i ostali zdravstveni radnici Bolnice Trebinje pokrenuli su inicijativu da se, zbog sve većeg broja teško oboljelih koji se liječe u Trebinju, otvori novo odjeljenje za oboljele od malignih bolesti, s mnogo većim kapacitetima.

Tim povodom je u Bolnici Trebinje formiran i Inicijativni odbor, a održan je i prvi sastanak svih koji su zainteresovani da pomognu, jer bi odjeljenje bilo nanovo izgrađeno u krugu Bolnice Trebinje.

"Nažalost, svakodnevno se povećava broj oboljelih od malignih bolesti, a liječenje je izuzetno teško, složeno i zahtijeva multidisciplinarni pristup svih zdravstvenih radnika i svih specijalnosti, za šta je neophodan i veći, moderno opremljen prostor, u kome će se kontinuirano pratiti terapija teško oboljelih ljudi", istakla je direktorica Bolnice Trebinje i onkolog Ljubica Miljanović.

Ona je apelovala na sve one koji mogu dati doprinos da to i učine. Miljanovićeva je dodala kako su spremnost da pomognu odmah izrazili direktor "Elektroprivrede RS" Luka Petrović i direktorica Onkološkog instituta Beograd Dana Grujičić, ali se očekuje i pomoć iz ove lokalne zajdnice i od cijele RS.

Služba za onkologiju, koja djeluje 13 godina u Trebinju, počela je raditi s tri prostorije, jednim specijalistom i tri medicinske sestre, da bi kasnije dobila još dvije podrumske prostorije, ali je to, kako kaže načelnik ove službe Mirko Kolak, neuslovan prostor.

"Zbog toga moramo raditi samo u jednoj smjeni, a pacijente smještamo po različitim bolničkim odjeljenjima, iako je samo u ovoj godini zabilježeno oko 1.500 hospitalizacija i oko 2.000 ambulantnih pregleda, s velikim brojem zračenja, hirurških zahvata i ostalih terapija, zbog čega nam je neophodno odjeljenje koje će funkcionisati 24 časa", rekao je Kolak.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Marketing tim / 20.09.2021 08:24

Sarajevo – U organizaciji MFC-a (Microfinance Centre), od 14. do 16. septembra, održana je 23. konferencija pod naslovom „Pandemijski restart“. Na konferenciji je aktivno sudjelovalo Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI.

AMFI BiH | Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Na međunarodnoj virtuelnoj konferenciji u 40 sesija učestvovalo je 100 govornika. Konferencija je poslužila kao sjajna platforma za razmjenu znanja i iskustava predstavnika institucija i organizacija iz sektora mikrofinansiranja, kao i regulatora i kreatora politika, iz čak 36 zemalja.

U fokusu konferencije je bila digitalizacija i zeleno (eko) mikrofinansiranje, od globalnih do regionalnih  trendova, dok je poseban osvrt dat na preovladavanje pandemijske krize i kreiranje novih poslovnih modela u ovom sektoru.

Stabilnost sektora

Predsjednica AMFI-ja i članica Odbora MFC-a, Elma Zukić, na panelu za Balkan i Istočnu Evropu, kojim je otvoren prvi dan trodnevne konferencije, govorila je o izazovima poslovanja mikrokreditnog sektora u BiH u vrijeme ekonomske krize s kojom se naša zemlja suočila uslijed posljedica pandemije COVID-19, te o mjerama koje je sektor primjenio kako bi održao poslovanje ali i zaštitio interese svojih klijenata.

„Ponosno mogu istaći kako je tokom pandemije mikrokreditni sektor u BiH održao stabilnost, gdje je, u skladu sa odlukama i preporukama regulatora, proaktivnim pristupom novonastaloj situaciji, odnosno individualnim rješenjima za svakog klijenta zadržan kontinuitet u poslovanju“, izjavila je Zukić.

U panel diskusiji, pored drugih učesnika, sudjelovala je i predstavnica zakonodavne vlasti iz BiH, Snježana Rudić, pomoćnica ministra finansija RS-a, koja je predstavila poduzete aktivnosti sa aspekta podrške vlasti BiH i RS-a ovom sektoru, te naglasila važnost formiranja Garantnog fonda RS-a, kao snažne podrške u periodu pandemije klijentima i organizacijama mikrokreditnog sektora.

Vrlo interesantne informacije o budućim ulaganjima Evropske unije u zemlje Zapadnog Balkana, iznio je Roberto Estelles Colom, ispred Evropske komisije. Kazao je kako se u narednih sedam godina očekuju investicijska ulaganja u iznosu od 9 milijardi EUR-a, naravno uz ispunjenje određenih preduslova.

Ove investicije će donijeti nove garancije za Zapadni Balkan i podizanje ulaganja u iznosu od 20 milijardi EUR-a, što uključuje javnu infrastrukturu i privatni sektor. Ovaj ekonomski investicijski plan ima šest velikih prioriteta: transport, clean (čista) energija, zelene i digitalne transformacije, kompetencije privatnog sektora te razvoj ženskog poduzetništva.

„Na konferenciji smo zatražili podršku ka pristupu BiH fondovima mikrokreditnog sektora, posebno u oblastima zelenog finansiranja, ženskog poduzetništva, digitalne transformacije društva ali i finansijske uključenosti najpotrebnijim kategorijama građana, stoga smo izrazili spremnost da Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH - AMFI i sektor mikrokreditiranja uz znanje, iskustvo i spremnost daju punu podršku realizaciji navedenog”, pojasnila je Zukić podsjetivši kako BiH, između ostalog,  nije iskoristila mogućnost pristupa EaSI fondu (Program Evropske unije za zapošljavanje i društvene inovacije), koji ubrzo i ističe.

Jedan od zaključaka konferencije je da će mikrofinansiranje naći svoj put u ovom vrlo dinamičnom periodu promjena, uz eksponencijalni rast primjene tehnologija vodeći računa o potrebama klijenata. Period pandemije je upravo ukazao na potrebe snažne finansijske inkluzije, uz naglasak da je finansijska sredstva potrebno učiniti dostupnim za sve građane.

Najavljena konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH

Predstavnici mikrokreditnog sektora u BiH aktivno su predstavili postignuća u oblasti zelenog mikrofinasiranja, jačanja digitalnih poslovnih vještina klijenata ali i u digitalnoj transformaciji finansijskog sektora sa fokusom na mikrokreditiranje.

Učešće na godišnjoj konferenciji Mikrofinansijskog centra - MFC-a, čijih 113 članica pruža odgovorne mikrofinansijske usluge za gotovo dva miliona klijenata u zemljama Evrope, Azije ali i šire, bilo je prilika i da se najavi velika online konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH „Novo doba za mikrofinansijski sektor u BiH“, koja će se održati u novembru, a na kojoj će se razgovarati o finansijskoj pismenosti, razvojnim perspektivama sektora, upotrebi novih tehnologija, te o razvoju zelenog mikrofinansiranja u BiH.

Najčitanije