Gradovi

Trebinju potrebno novo onkološko odjeljenje

Trebinju potrebno novo onkološko odjeljenje
Foto: N.N. | Trebinju potrebno novo onkološko odjeljenje

TREBINJE - Medicinsko osoblje Službe za onkologiju, kao i ostali zdravstveni radnici Bolnice Trebinje pokrenuli su inicijativu da se, zbog sve većeg broja teško oboljelih koji se liječe u Trebinju, otvori novo odjeljenje za oboljele od malignih bolesti, s mnogo većim kapacitetima.

Tim povodom je u Bolnici Trebinje formiran i Inicijativni odbor, a održan je i prvi sastanak svih koji su zainteresovani da pomognu, jer bi odjeljenje bilo nanovo izgrađeno u krugu Bolnice Trebinje.

"Nažalost, svakodnevno se povećava broj oboljelih od malignih bolesti, a liječenje je izuzetno teško, složeno i zahtijeva multidisciplinarni pristup svih zdravstvenih radnika i svih specijalnosti, za šta je neophodan i veći, moderno opremljen prostor, u kome će se kontinuirano pratiti terapija teško oboljelih ljudi", istakla je direktorica Bolnice Trebinje i onkolog Ljubica Miljanović.

Ona je apelovala na sve one koji mogu dati doprinos da to i učine. Miljanovićeva je dodala kako su spremnost da pomognu odmah izrazili direktor "Elektroprivrede RS" Luka Petrović i direktorica Onkološkog instituta Beograd Dana Grujičić, ali se očekuje i pomoć iz ove lokalne zajdnice i od cijele RS.

Služba za onkologiju, koja djeluje 13 godina u Trebinju, počela je raditi s tri prostorije, jednim specijalistom i tri medicinske sestre, da bi kasnije dobila još dvije podrumske prostorije, ali je to, kako kaže načelnik ove službe Mirko Kolak, neuslovan prostor.

"Zbog toga moramo raditi samo u jednoj smjeni, a pacijente smještamo po različitim bolničkim odjeljenjima, iako je samo u ovoj godini zabilježeno oko 1.500 hospitalizacija i oko 2.000 ambulantnih pregleda, s velikim brojem zračenja, hirurških zahvata i ostalih terapija, zbog čega nam je neophodno odjeljenje koje će funkcionisati 24 časa", rekao je Kolak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije