Gradovi

Tri decenije od formiranja hercegovačkih specijalaca

Tri decenije od formiranja hercegovačkih specijalaca
Foto: N.N. | Tri decenije od formiranja hercegovačkih specijalaca

TREBINJE - Nizom aktivnosti koje su završene polaganjem cvijeća i služenjem pomena na spomen obilježju svim poginulim pripadnicima nekadašnjeg CJB Trebinje, u ovom je gradu obilježno 30 godina od formiranja Trećeg odreda Specijalne brigade Policije MUP-a RS.

U ratu poznati pod nazivom Hercegovački specijalci i ovoga su se puta pridružili molitvi za pokoj duša njihovih 12 drugova koji su živote ostavili na oltaru otadžbine, a oni koji su preživjeli, od kojih je desetak umrlo u poratnom vremenu, godinama se okupljaju 3. Decembra u Trebinju, na dan kada ih je njihov komandant Miroslav Duka prvi put poredao u zajednički stroj.

"Bili su to teški, ali slavni dani u kojim smo učestvovali na svim ratištima u Republici Srpskoj, a nije ostao nijedan zadatak da ga nismo završili, tako da je naš odred odlikovan najvišim odlikovanjem Ordena Nemanjića, ali su i pojedini pripadnici odreda, i oni živi i posthumno, odlikovani najvećim zaslugama, poput Ordena Karađorđeve zvijezde drugog reda, kojom je odlikovan komandant, nas nekoliko smo nosioci oredena Miloša Obilića, imamo i odlikovanja Milana Tepića, a nekolicina je dobila za nagrade pištolje, pohvale i slično", rekao je Dragan Radanović, zamjenik komandanta ovog odreda.

Napominjući da su u tim danima imali veliko razumijevanje i Hercegovačkog korupusa i civilnih vlasti, Radanović kaže da u Hercegovini nije bilo teško ni odabrati najkvalitetniji kadar i sastaviti odred od najspretnijih i najkršnijih momaka.

Dejan Bodiroga koji danas obavlja dužnost predsjednika Udruženja veterana Trećeg odreda SBP MUP-a RS, kaže das u im osjećanja podijeljena, sa jedne strane tužna jer se sjećaju svojih poginulih i umrlih boraca, a sa druge strane su ponosni na oni što su svi borci Republike Srpske stvorili i odbranili.

Obilježavanju 30 godina od formiranja ovog Hercegovačkog specijalnog odreda prisustvovao je i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić,  podsjetivši da se ove godine navršilo tri decenije i otkako je Narodna skupština RS donijela deklaraciju o proglašenju Republike Srpske.

"Tu Republiku Srpsku su stvorili baš ovi ljudi, zajedno sa pripadnicima VRS i drugim pripadnicima MUP-a, djelujući složno, onako u slozi kako bi mi danas trebali čuvati tu  Republiku Srpsku i to je jedina formula i za stvaranje i za uspjeh naše postojbine", kazao je Ostojić, ističući da se uvijek moramo sjećati junaka Odbrambeno-otadžbinskog rata i svih palih boraca.

Prije ove ceremonije je održano i takmičenje u streljaštvu iz pištolja bojevom municijom, u kome je pobijedila ekipa Žandarmerije PU Trebinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije