Gradovi

Tri decenije od formiranja slavne Nevesinjske brigade

Tri decenije od formiranja slavne Nevesinjske brigade
Foto: Vesna Duka | Tri decenije od formiranja slavne Nevesinjske brigade

NEVESINJE - Polaganjem cvijeća, služenjem parastosa i prisjećanjem na junaštva boraca, u Nevesinju je obilježeno 30 godina od formiranja slavne Nevesinjske brigade, vojne formacije koja je tokom Otadžbinskog rata izvojevala mnoge teške bitke i odbranila ovaj dio Hercegovine, čime je stekla veliki ugled među narodom.

Obilježavanje ovog značajnog datuma je počelo polaganjem cvijeća na spomenik slobode i spomenik legendarnom komandantu brigade Novici Gušiću, a u obnovljenom objektu Doma kulture otvorena je i osveštana Spomen soba posvećena besmrtnim junacima Nevesinjske i Druge lake brigade, čime je ispunjen zahtjev boračkih organizacija proisteklih iz Otadžbinskog rata da se Spomen soba sa Gvozda vrati u prostor gdje je otvorena u novembru 1994. godine.

Na slavne dane brigade i njeno formiranje prije tri decenije podsjetio je komandant četvrtog bataljona Nevesinjske brigade Ranko Prodanović na Svečanoj akademiji upriličenoj u  Domu kulture „Nebojša Glogovac“.

"Nakon egzodusa Srba iz doline Neretve ukazala se potreba za stvaranjem svoje vojske i teritorije koja nam je bila neophodna, a ta je brigade branila front širine 100 kilometara desno od planine Prenj i lijevo do rijeke Radimlje kod Stoca, sa svojih pet pješadijskih bataljona, formiranih od boraca iz Nevesinja i doline Neretve, te jedne hrabre čete bilećkih boraca", istakao je Prodanović.

On je kazao da će se, među ostalim bitkama, ova brigade najviše pamtiti po dvije Mitrovdanske ofanzive u kojim su junački odbranili Nevesinje, ali i cio ovaj dio Hercegovine, za koji je, tokom cijelog Odbrambeno otadžbinskog rata, iz Nevesinjske brigade poginulo 479 boraca, a njih više od 2.500 je bilo ranjeno.

Tugu i ponos zbog tih žrtava istakao je predsjednik Boračke organizacije Nevesinja Milan Šiljegović, a načelnik opštine Milenko Avdalović je naglasio da je zbog sjećanja na  te borce i Spomen soba vraćena u centar grada, u Dom kulture.

“Ta sjećanja nikada ne smiju da izblijede, a naši pali borci ne smiju biti zaboravljeni, jer da nije bilo njih i svih onih koji su imali sreću da ostanu živi i koji su čuvali front od stotinu kilometara – mi danas ne bi uživali ovu slobodu”, naglasio je Avdalović.

Za ratne i vojničke zasluge Nevesinjska brigada je među prvim u Republici Srpskoj odlikovana najvišim vojničkim priznanjem – Ordenom Nemanjića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije