Gradovi

Turci žele da naprave savremeni dijagnostički centar

Turci žele da naprave savremeni dijagnostički centar
Foto: Ustupljena fotografija | Turci žele da naprave savremeni dijagnostički centar

SANSKI MOST - Investitori iz Turske su zainteresovani za ulaganje u oblast zdravstva na području općine Sanski Most, konkretno za otvaranje savremenog dijagnostičkog centra, te su o tome razgovarali s Farisom Hasanbegovićem, načelnikom te općine.

Tom prilikom predstavljen je projekat izgradnje budućeg centra, koji bi imao regionalni karakter, a kako je istakao Ersin Karasoglu, predstavnik investitora, radilo bi se o jednoj od najsavremenijih zdravstvenih ustanova na području cijele regije, koja bi pružala širok spektar usluga iz oblasti zdravstvene dijagnostike.

Novi dijagnostički centar, kako je istaknuto tokom razgovora, bio bi opremljen najnovijim modelom magnetne rezonance, mamografom i drugom savremenom opremom za ultrazvučnu dijagnostiku i brojne laboratorijske analize, a planirano je da se ostvari saradnja i sa ovdašnjim zdravstvenim ustanovama, u cilju razmjene iskustava i znanja.

Kako je istaknuto, ukupna investicija na kraju bi mogla dosegnuti cifru i do 2,5 miliona eura.

"Moram izraziti zadovoljstvo ovom posjetom i namjerama investitora iz Turske, a za nas je naročito bitno što bi budući centar, ukoliko dođe do realizacije ove ideje, bio opremljen najsavremenijom dijagnostikom kojom oskudijevamo. Njihova ideja je da ovo bude regionalni centar gdje bi pacijenti mogli dobiti savremene usluge, kako bi potom mogli liječenje nastaviti u zemlji ili inostranstvu", istakao je Hasanbegović.

On je dodao kako će lokalna administracija biti na usluzi investitorima ukoliko krenu u realizaciju projekta u budućem periodu.

Inače, inicijator susreta i ideje je nevladina organizacija Udruženje građana za bolji Sanski Most, koja se već dugi niz godina bavi humanitarnim aktivnostima. One su najvećim dijelom usmjerene ka liječenju teško oboljelih građana putem prikupljanja humanitarne pomoći, a u proteklom periodu ovo udruženje je ostvarilo dobru saradnju s turskim zdravstvenim ustanovama, gdje pacijenti

putuju na liječenje.

"Ovo bi mnogo značilo za naše pacijente koji se liječe u Turskoj, jer su visoki troškovi putovanja tamo i vršenja dijagnostike. Ovdje bismo na jednom mjestu imali moderni centar koji bi olakšao procedure i pojeftinio liječenje", kaže Ermin Karić, osnivač i predsjednik pomenutog udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije