Gradovi

U JZU "Sveti apostol Luka" utrošak kiseonika 20 puta veći nego lani

U JZU "Sveti apostol Luka" utrošak kiseonika 20 puta veći nego lani
Foto: N.N. | U JZU "Sveti apostol Luka" utrošak kiseonika 20 puta veći nego lani

DOBOJ - Na kiseonik, jedan od najvažnijih saveznika u borbi sa virusom korona, u bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju su u novembru potrošili 20 puta više novca nego u istom mjesecu prošle godine.

"Prošle godine u novembru mi smo za kiseonik potrošili oko 7.000 KM, a ovog novembra 140.000 samo za kiseonik. To mnogo povećava troškove liječenja i finansijski opterećuje bolnicu. Ja ne znam kako ćemo mi izaći na kraj sa svim ovim. Nama trebaju pomoć, disciplina i samosvijest građana", kaže za "Nezavisne" dr Aleksandar Subotić, član Gradskog štaba za vanredne situacije.

On je iznio još neke podatke kako bi javnost shvatila u kakvoj su situaciji bolnica i zdravstveni radnici.

"Ovo je nešto što ne traje mjesec ili dva, već osam mjeseci, i mi ovome ne vidimo kraj. Ne znamo da li će ovo trajati mjesec, dva, godinu... Otprilike polovina sestara, njih 116, je u kovid odjeljenjima, 36 doktora, plus pomoćno osoblje. Svi ostali zdravstveni radnici su angažovani na zbrinjavanju svih hitnih stanja. Evo, iznijeću vam jedan podatak: prošle sedmice smo imali 50 hitnih operacija... Znači, neodložne operacije gdje morate da operišete nekoga da biste mu spasili život", kazao je Subotić.

Od oko 800 zaposlenih u bolnici, do sada ih je 105 bilo pozitivno na virus korona, a 42 trenutno je van stroja.

Iako nisu u situaciji kao kolege u bolnici koje na svaki treći, odnosno četvrti dan rade po 24 časa, i zaposleni u ovdašnjem Domu zdravlja poručuju da su u jednako teškoj situaciji jer u respiratornim ambulantama rade u dvije smjene, a tokom pet sati rada u jednoj smjeni ljekar pregleda od 30 do 40 pacijenata.

"U tom periodu planirano je da imamo pauzu, da bar odemo da popijemo vode i pojedemo nešto. Međutim, nažalost, ni to nekad nije moguće jer nemate vremena, pacijenti čekaju i nervozni su. Imate pacijente koji imaju blažu kliničku sliku, a imate i one kod kojih je ta klinička slika jako teška. I vi u tom momentu morate da procijenite da li pacijenta možete da vratite kući, ili morate da ga uputite u bolnicu. Takođe, i medicinske sestre koje rade s nama su izložene stalnom pritisku", navodi dr Marina Jotić Ivanović, specijalista porodične medicine.

Dom zdravlja je zaposlio četiri nova ljekara, dok su tri iz Službe porodične medicine prebačena da rade u kovid ambulantama, a iz bolnice poručuju da im je potrebno još sestara i doktora jer su ljudi na ivici snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije