Gradovi

U Trebinju svečano dočekana godina Zeca

U Trebinju svečano dočekana godina Zeca
Foto: Ustupljena fotografija | U Trebinju svečano dočekana godina Zeca

TREBINJE - Grad Trebinje je, zajedno sa Ambasadom Narodne Republike Kine u BiH, prvi put u ovome gradu organizovao zvanični program obilježavanja Kineske nove godine.

Tim povodom je u Kulturnom centru Trebinje priređen i bogat kulturno-zabavni program, kojem je, uz lokalne gradske vlasti, prisustvovao i ambasador Kine u BiH Đi Ping.

Na svečanosti kojom se dočekuje godina Zeca u Kulturnom centru je prisutne pozdravio ambasador Ping, napominjući da se lunarna Kineska nova godina proslavlja skoro četiri hiljade godina i da je to najstariji, najduži i najradosniji kineski praznik.

Ističući kako se taj praznik slavi s porodicom i prijateljima, izrazio je zadovoljstvo što se on obilježava i u Trebinju koje, kako ističe, kineski narod posebno voli i cijeni.

"Kineski turisti vole Trebinje. Ovdje je otvoren i prvi Kineski kulturni centar u Bosni i Hercegovini. Kinezi na globalnom internet pretraživaču sve češće traže upravo Trebinje, jer je ovo idealna turistička destinacija za mnoge kineske turiste", kazao je ambasador Đi Ping.

On je podsjetio da je protekla godina bila dobra godina za bilateralne odnose između BiH i Kine, izrazivši želju da dvije zemlje grade još više mostova kako bi umanjile geografsku udaljenost. On je prenio najsrdačnije želje kineskog naroda za novu godinu Zeca.

Kinesku novu godinu čestitao je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, ističući na svečanosti da, iako je udaljenost Narodne Republike Kine i naše regije zaista velika, životni putevi dovode sve veći broj kineskih građana u Trebinje.

"Grad Trebinje je zaista mali grad po broju stanovnika, ali je zato po nekim važnim parametrima izrastao u mjesto poželjno za život. Sredina smo koja ima strateško opredjeljenje da unaprijedi poslovni ambijent, podstakne razvoj lokalne ekonomije i privuče investicije. Planiramo velike investicije u energetici , saobraćaju, zdravstvu i svim drugim privrednim segmentima", rekao je Ćurić.

U programu su učestvovali polaznici kursa kineskog jezika, učenici kineske škole u Trebinju i operski pjevač iz Mostara Mario Zovko, koji je izveo numeru "My Way", a posjetioci su mogli da pogledaju i razne plesove i opersku ariju.

Prethodno je u prostorijama Narodne biblioteke Trebinje ambasador NR Kine u BiH Đi Ping razgovarao s predstavnicima javnog života iz oblasti kulture, sporta, turizma i privrede ovog grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije