Gradovi

U toku radovi na uređenju Trga Karla Paržika na Marijin dvoru

U toku radovi na uređenju Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
Foto: Opština Centar | U toku radovi na uređenju Trga Karla Paržika na Marijin dvoru

SARAJEVO - Radovi na sanaciji dijela pješačkog pojasa i Trga Karla Paržika ispred crkve Svetog Josipa na Marijin dvoru odvijaju se planiranom dinamikom, saopšteno je iz opštine Centar Sarajevo.

Za realizaciju ovog značajnog infrastrukturnog projekta iz budžeta opštine Centar izdvojeno je 527.145 KM.

Kako je planirano projektom, do sada je izvršeno skidanje postojećeg sloja asfalta, te nasipanje tamponske podloge na dijelu pješačkog platoa za ugradnju novih betonskih ploča i kocke. Projektom je planirana i ugradnja novih ivičnjaka kao i saobraćajnih stubića, odnosno fizičkih zapreka protiv nepropisnog parkiranja motornih vozila.

Namjera opštine Centar je obezbijediti pješačke zone koje će osim vizuelnog i estetskog poboljšanja, pružiti i sigurnosni aspekt stanovnicima centralne gradske opštine.

Planirano je i postavljanje urbanog mobilijara i prateće opreme, hortikulturno uređenje platoa, što podrazumijeva dodatnu vegetaciju i hortikulturne elemente.

Karlo Paržik je bio istaknuti češki arhitekt, koji je živio i radio u Sarajevu. Projektovao je mnoge znamenite zgrade u Sarajevu i BiH uključujući Vijećnicu, Narodno pozorište, Zemaljski muzej, Šerijatsku sudsku školu, Belediju, Srpsko - pravoslavnu bogosloviju kao i mnoge druge upravne, sudske, privredne, vojne, kulturne, vjerske i stambene objekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije