Gradovi

Učenici škole u Srebrenici kažnjeni zbog fotografije

Učenici škole u Srebrenici kažnjeni zbog fotografije
Foto: Društvene mreže | Učenici škole u Srebrenici kažnjeni zbog fotografije

SREBRENICA - Rukovodstvo i stručna služba Prve osnovne škole u Srebrenici obavili su razgovor s učenicima koji su objavili fotografiju đaka u srpskim narodnim nošnjama na kojoj je pisalo "Braća četnici" i izrekli im adekvatne mjere za neprimjereno ponašanje, saopšteno je danas iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Ističu da je stručni tim škole zadužen da održi sastanke sa roditeljima ovih učenika i skrene im pažnju da su odgovorni za ponašanje svoje djece, između ostalog, i na društvenim mrežama.

"Prema informaciji koju je Ministarstvu dostavila Prva osnovna škola u Srebrenici, sporna fotografija nastala je u prostoru škole u vrijeme kad nije izvođena nastava jer je 27. januar, prema školskom kalendaru, nenastavni dan. Fotografija je nastala u vrijeme kada su se učenici pripremali za školsku priredbu, bez prisustva nastavnika. Učenici su nosili srpsku narodnu nošnju kao izraz tradicije i kulture našeg naroda", naveli su iz Ministarstva.

Dodaju da je iz škole potvrđeno da učenici na školskoj priredbi nisu nosili nikakva obilježja, te da nisu koristili internet za vrijeme boravka u školi.

"Sporna fotografija objavljena je sa privatnih Instagram naloga trojice učenika u popodnevnim časovima, u vrijeme kada nisu bili u školi. Dakle, pomenuta scena sa fotografije nije bila dio zvanične priredbe upriličene povodom školske slave Svetog Save", ističu iz Ministarstva.

S druge strane, roditelji bošnjačke djece iz Srebrenice protestom su danas ujutro iskazali nezadovoljstvo zbog, kako tvrde, diskriminacije njihove djece koja pohađaju Prvu osnovnu školu u Srebrenici.

Bojkotovali su jedan čas nastave i poručili da će, ako Uprava ove osnovne škole ne odgovori, definisati sljedeće korake u traženju svojih prava.

Zamjenik načelnika Srebrenice Hamdija Fejzić pozvao je direktora škole da se javno izvini roditeljima i njihovoj djeci, a načelnik Mladen Grujičić kazao je da posljednja dešavanja vidi kroz prizmu političkih poteza u izbornoj godini.

"Ti građani uglavnom slušaju bošnjačke političare koji uvijek kad imaju potrebu da privuku pažnju na tom nacionalnom pitanju - posvete se rješavanju navodnih problema koje sami naprave. Zna se kakvu Bošnjaci imaju percepciju prema riječi četnik i nema smisla da u tom kontekstu povlače paralelu s djecom koja ne znaju ni šta se dešavalo niti šta će se dešavati. Dakle, povezali su maloljetnu djecu s koljačima, jer oni uglavnom četnike gledaju kao koljače", kazao je Grujičić za Klix.

Dodao je da je neprihvatljivo da se bojkotuje nastava i da se remeti rad škole za druge učenike. Najavio je i određene sankcije jer, kako smatra, pojedinci za dva dana sruše sve ono što se gradi godinama.

"Tu mislim na Aliju Tabakovića, Hamdiju Fejzića, Nediba Smajića i Islamsku zajednicu. Takmiče se ko će biti veći Bošnjak", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije