Gradovi

Uskoro bolji pristup do vodopada rijeke Blihe kod Sanskog Mosta

Uskoro bolji pristup do vodopada rijeke Blihe kod Sanskog Mosta
Foto: Ilustracija | Uskoro bolji pristup do vodopada rijeke Blihe kod Sanskog Mosta

SANSKI MOST - Radovi na uređenju pristupne staze do vodopada rijeke Blihe, udaljenog petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, treba uskoro da započnu nakon što je odabran izvođač radova na ovome projektu.

Ovo je potvrdio Faris Hasanbegović, načelnik te općine, istakavši kako se radi o projektu čija vrijednost iznosi oko 60.000 maraka.

"Na ovaj način želimo ovu jedinstvenu prirodnu ljepotu učiniti pristupačnom i iskoristiti je u turističke svrhe. Zamisao je da se uradi staza koja će voditi do samog vodopada, kao i vidikovac, a izvođač će kao glavni građevinski materijal koristiti drvo zbog očuvanja prirodne autentičnosti", istakao je Hasanbegović.

Inače, do ovog lokaliteta sada vodi improvizovana staza koja je, međutim, zbog djelovanja vode i prirodnih faktora u dobroj mjeri uništena ili oštećena, pa je sam prilaz vodopadu veoma opasan. Prizor vode koja se lomi i pada niz grbavu stijenu je predivan i svakog posjetioca ostavlja bez daha.

Vodopad Blihe ili "Blihin skok" predstavlja prirodnu znamenitost pa je na osnovu zakona stavljen pod zaštitu kao spomenik prirode. Bliha se na tom mjestu lomi niz stijenu visoku oko 56 metara, stvarajući nadnaravnu prirodnu ljepotu. Vodopad ima naučnu i turističko-rekreativnu vrijednost i dio je parka prirode "Blihin vodopad", koji obuhvata širi prostor ovog lokaliteta, sa površinom od 50 kvadratnih kilometara.

Poseban fenomen je da iz tako male rijeke nastaje tako visok vodopad koji pri svom padu formira jezerce.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije