Gradovi

Vodostaji u Srpskoj u opadanju, ali i dalje visoki

Vodostaji u Srpskoj u opadanju, ali i dalje visoki
Foto: Dražan Pozderović | Vodostaji u Srpskoj u opadanju, ali i dalje visoki

BANJALUKA - Većina vodostaja u Republici Srpskoj i dalje je iznad redovne kote odbrane od poplava, ali su riječni tokovi u opadanju.

Iz "Voda Srpske" saopšteno je da su jutros u devet časova, vodostaji rijeka Une i Sane i dalje visoki, ali u opadanju.

"Na vodomjernoj stanici u Novom Gradu izmjeren je vodostaj rijeke Une od 519 cm, što je vrijednost još uvijek iznad kote vanredne odbrane od poplava, sa tendencijom daljeg opadanja vodostaja”, rečeno je iz "Voda Srpske".

Dalje navode da je na vodomjernoj stanici u Prijedoru izmjeren vodostaj rijeke Sane od 421 cm, što je takođe iznad kote redovne odbrane od poplava, ali i sa tendencijom daljeg opadanja vodostaja.

"U opadanju su i vodostaji rijeka Vrbas, Vrbanja, Pliva, Ribnik, Gomjenica, Ukrina, Usora. Vodostaji rijeka Bosna i Drina takođe su u stagnaciji. Situacija u slivu rijeke Trebišnjice je stabilna", rečeno je iz ovog preduzeća.

Sa druge strane, vodostaj rijeke Save je u porastu na svim vodomjernim stanicama u Republici Srpskoj (Gradiška, Srbac, Rača) i sa tendencijom daljeg blagog rasta.

Vrhunac vodostaja, kako navode iz “Voda Srpske”, očekuje se do petka.

"Prema rezultatima prognoznih modela, očekuje se da će vodostaj rijeke Save u Gradišci dostići kotu redovne odbrane od poplava tokom današnjeg dana, a vrh vodenog talasa rijeke Save na tom području očekuje se u petak 19. maja. Nizvodno od Gradiške očekuje se dalji blagi rast vodostaja rijeke Save ali maksimalno do kota redovne odbrane od poplava", pojasnili su iz “Voda”.

Prema rješenju Javne ustanove „Vode Srpske“, trenutno su i dalje na snazi mjere vanredne odbrane od poplava u Republici Srpskoj za poplavno područje Dubičke ravni (sektori I, II, III i IV).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije