Gradovi

"Vodovod" subvencioniše potrošnju ugroženih

"Vodovod" subvencioniše potrošnju ugroženih
Foto: Vesna Duka | "Vodovod" subvencioniše potrošnju ugroženih

TREBINJE - Trebinjski "Vodovod a.d." ubuduće će subvencionisati socijalno ugrožene potrošače vode za piće, a prijave za subvencije podnosiće se u lokalnom Centru za socijalni rad.

U pitanju je odluka koju je lokalni "Vodovod" sam predložio nakon usvajanja odluke o poskupljenju cijene vode, prema kojoj će se subvencionisati dio troškova javnih usluga vodosnabdijevanja, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda.

U Centru za socijalni rad Trebinje potvrđeno je da je podnošenje zahtjeva već započelo i da je do sada podnesen 31 zahtjev za ostvarivanje ove subvencije, a na području Trebinja ima 90 korisnika koji mogu da ostvare ovo pravo.

Vojin Mrdić, koordinator za opšte i pravne poslove Centra za socijalni rad Trebinje, ističe da pravo na subvencionisanje dijela troškova javnih usluga vodosnabdijevanja, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda imaju korisnici prava na stalnu novčanu pomoć i korisnici prava na ličnu invalidninu, sa stepenom invalidnosti 90 odsto i više.

"Postupak ostvarivanja ovog prava pokreće se podnošenjem pisanog zahtjeva u prostorijama Centra za socijalni rad, s tim da su korisnici dužni da uz taj zahtjev prilože i posljednji račun 'Vodovoda' i kućnu listu, jer se sa računa utvrđuje šifra potrošača pod kojom se on vodi u jedinstvenoj bazi podataka kod nadležnog preduzeća", pojašnjava Mrdić.

Centar za socijalni rad, nakon sprovedenog postupka, donosi rješenje o ostvarivanju ovog prava.

"To pravo podrazumijeva subvencionisanje tri kubna metra pitke vode i odvođenje tri kubna metra otpadne vode po članu domaćinstva, na mjesečnom nivou, a pravo se priznaje na godinu dana. Nakon tog perioda korisnik može opet da podnese zahtjev i ostvari svoje pravo na ovu uslugu, ako ispunjava zadate uslove", kaže Mrdić.

Sve promjene koje utiču na ostvarivanje ovog prava korisnik je dužan da prijavi nadležnom Centru  i "Vodovodu"  u roku od osam dana od dana nastanka te promjene.

"Pod tim promjenama smatramo eventualno promjenu prebivališta, smrt korisnika, broj članova domaćinstva. Ukoliko stranka ne prijavi te promjene, gubi pravo na ovu subvenciju", ističe Mrdić.

Finansijska sredstva za realizaciju ove subvencije obezbjeđuje grad Trebinje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije