Gradovi

Zbog obične viroze pacijenti traže hitnu pomoć

Zbog obične viroze pacijenti traže hitnu pomoć
Foto: N.N. | Zbog obične viroze pacijenti traže hitnu pomoć

DOBOJ - Zbog blago povišene temperature, curenja nosa ili kašlja sve više Dobojlija umjesto kod porodičnog ljekara odlazi u Službu hitne pomoći Doma zdravlja, koju u dane vikenda prosto opsjedaju.

Slobodan Tomanić, šef Službe hitne pomoći, navodi da pacijenti dolaze sa simptomima koji nisu hitna stanja i ne ugrožavaju im život, te bi trebalo tokom dana da posjete porodičnog ljekara ili pedijatra, a ne da čekaju kraj njihovog radnog vremena i da se potom zapute u Hitnu pomoć.

"Od tih 200-250 pacijenata koje imamo od petka popodne do ponedjeljka ujutru, 50 je koji su stvarno hitni, sve ostalo su pacijenti koji mogu da se liječe sami kod kuće. Povišena temperatura 38,2 ili kašljucanje, bolovi u leđima, učestalo ili otežano mokrenje nisu simpotomi zbog kojih treba da se javljaju u Hitnu", kazao je Tomanić.

On dodaje da zbog navale tih pacijenata jedan tim, koji čine ljekar, dva medicinska tehničara i vozač, ne mogu adekvatno da odgovore na hitne situacije, kao što su teški infarkt miokarda, moždani udar ili saobraćajni udes.

Da ne bi čekali na termin kod porodičnog ljekara građani nastoje da za svoje tegobe dobiju uslugu što prije, a uz to istu ne plaćaju, kaže Dejan Milanović, viši medicinski tehničar, predsjednik strukovnog sindikata.

"Mi smo takav narod, tražimo rupu u sistemu i idemo da završimo najbrže kod ljekara. U Hitnu možete doći u toku 24 sata, vrata su otvorena, tako da ljudi usklađuju svoj život i svoje potrebe s tim", kazao je Milanović.

Da umjesto porodičnom ljekaru često odlaze u Hitnu potvrđuju nam i građani.

"Evo, skoro sam bio, stegao me bronhitis i moram u Hitnu. Ima uvijek gužve, malo kada sam došao da nema deset pacijenata, pogotovo u ovom periodu kada je velika vlaga", žali se stariji Dobojlija.

Zbog gužve u Hitnoj pomoći i čekanja na red često padnu teške riječi, bilo je ranije, kaže dr Tomanić, i fizičkih obračuna, ali i prijetnji zaposlenima, kao i pritužbi na njihov rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije