Gradovi

Zdravstveni radnici traže neisplaćene plate

Zdravstveni radnici traže neisplaćene plate
Foto: Ilustracija | Zdravstveni radnici traže neisplaćene plate

KONJIC - Zaposleni u Opštoj bolnici i Domu zdravlja Konjic blokirali su magistralni put u mjestu Drecelj, tražeći plate koje im nisu isplaćene od jula jer im je Poreska uprava FBiH blokirala račune zbog neizmirenih dugovanja.

Predsjednik Osnovne organizacije nezavisnog strukovnog sindikata Opšte bolnice Konjic Irfan Jazvin ističe da je odluku o blokadi ove važne saobraćajnice od 12.00 do 14.00 časova jednoglasno donijele sindikalne organizacije obje zdravstvene ustanove.

"Tokom blokade propuštaćemo samo vozila Hitne medicinske pomoći i automobile pod pratnjom", rekao je Jazvin.

On je podsjetio da su upozoravali na moguće sindikalne korake, a zbog ignorisanja nadležnih 26. novembra su stupili u generalni štrajk i najavili radikalnije poteze u borbi za svoje zarađene plate.

Jazvin kaže da se od tada desilo samo to da je federalni ministar finansija Jelka Milićević odbila njihovu žalbu.

"Očekujemo reakciju Vlade Federacije BiH, a ako se odgovorni i dalje nastave oglušavati na naš zahtjev da se deblokira račun ove dvije zdravstvene ustanove, mi ćemo nastaviti blokadu magistrale sve dok nam se plate ne isplate", poručio je Jazvin.

U znak solidarnosti sa zdravstvenim radnicima u Konjicu su stigle i njihove kolege iz Mostara, kako bi ih podržali u ovoj borbi, prenose federalni mediji.

Predsjednik sindikata zdravstvenih radnika Hercegovačko-neretvanskog kantona Dalibor Vuković kaže da je 320 zdravstvenih radnika u Konjicu bilo prisiljeno izaći na magistralu i blokirati put, jer im drugi izbor nije ostavljen.

"Bilo je teško zamisliti da će nakon potpisivanja kolektivnog ugovora i višemjesečne borbe za naša prava doći trenutak kada pojedine zdravstvene ustanove neće moći, ne samo implementirati kolektivni ugovor, nego ni isplatiti plate radnicima. Zajedno s njima želimo ukazati na veliki problem. Nećemo odustati od blokada ove saobraćajnice sve dok im Poreska uprava ne deblokira račun kao bi ljudi dobili svoje zarađene plate", poručio je Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije