Gradovi

Zenica "protjeruje" teretnjake iz gradske zone

Zenica "protjeruje" teretnjake iz gradske zone
Foto: Ustupljena fotografija | Zenica "protjeruje" teretnjake iz gradske zone

ZENICA - Gradska uprava Zenice obavijestila je privredne subjekte i građane da je Gradsko vijeće Zenice usvojilo inicijativu za donošenje odluke o zabrani ulaska teretnih motornih vozila u gradsku zonu. Prijedlog odluke biće razmatran na sjednici Gradskog vijeća u septembru 2023. godine.

"Korištenje gradske zone za saobraćaj teretnih motornih vozila u svrhu snabdijevanja i transporta robe dovodi do oštećenja gradskih ulica, pješačkih zona i gradskih trgova, usljed čega se stvaraju saobraćajne gužve, te uveliko narušava kvaliteta života građana Zenice", saopšteno je u petak iz Gradske uprave.

Kako se dodaje, uspostavljanjem zabrane ulaska teretnih motornih vozila u gradsku zonu biće definisan saobraćaj teretnih motornih vozila u gradskoj zoni, uz posebnu zaštitu pješačkih zona i gradskih trgova, te način snabdijevanja privrednih subjekata putem dostavnih vozila dopuštene mase najviše do 3,5 tona.

Ulazak svih teretnih motornih vozila u grad Zenicu, odnosno u Poslovnu zonu Zenica I, biće isključivo putem sjeverne petlje, preko novoizgrađenog mosta na rijeci Bosni.

"Zainteresovani subjekti imaju mogućnost izgradnje distributivnog centra na adekvatnom lokalitetu u gradu Zenici s kojeg će se vršiti snabdijevanje privrednih subjekata u gradskoj zoni", dodaje se u saopštenju.

U vezi s tim, preporučuje se da privredni subjekti koji obavljaju djelatnost na teritoriji grada Zenice preduzmu pripremne aktivnosti u vezi sa usklađivanjem svog poslovanja s budućim novim režimom ulaska teretnih motornih vozila u gradsku zonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije