Hronika

10 godina zatvora za rasturanje droge

10 godina zatvora za rasturanje droge
Foto: N.N. | 10 godina zatvora za rasturanje droge

​BANJALUKA - Zoran Šavija (62) iz Banjaluke i Branko Milivojša (58) iz Prijedora, u Okružnom sudu u Banjaluci osuđeni su zbog prodaje droge na ukupno deset godina i četiri mjeseca zatvora.

Kako je potvrđeno "Nezavisnim novinama", Šavija je osuđen na sedam godina, a Milivojša na tri godine i četiri mjeseca zatvora.

U kaznu im je uračunato vrijeme koje su proveli u pritvoru - Šaviji počevši od od 10. oktobra 2017. godine pa dok ne ode na odsluženje kazne, a Milivojši od 10. oktobra 2017. godine do 6. novembra te godine.

Ova presuda izrečena je nakon što je Vrhovni sud Republike Srpske poništio raniju presudu koju je donio Okružni sud Banjaluka, a po kojoj je Šavija bio osuđen na osam godina zatvora, dok je Milivojša dobio istu kaznu kao i sada.

Kada je u pitanju Milivojša, novom odlukom Okružnog suda u Banjaluci njemu je opozvana uslovna osuda koju mu je ranije izrekao Osnovni sud u Prijedoru.

Prema toj presudi, bio je osuđen na uslovnu kaznu od osam mjeseci zatvora, sa rokom provjere od godinu i po. Međutim, pošto je počinio novo krivično djelo, te dvije kazne su spojene i osuđen je na jedinstvenu kaznu od tri godine i četiri mjeseca zatvora.

Podsjetimo, Šavija i Milivojša uhapšeni su u oktobru 2017. godine u akciji MUP-a Republike Srpske "Piramida", zajedno sa grupom lica. Te osobe su u međuvremenu takođe osuđene zbog trgovine drogom.

Postupak protiv ostalih optuženih bio je razdvojen, jer su uglavnom priznavali krivicu i dogovarali sporazume s tužilaštvom.

Oni su osuđeni jer su od početka 2017. do 10. oktobra iste godine heroin, kokain, marihuanu, ekstazi i LSD prodavali na području Banjaluke i Mrkonjić Grada.

Tokom akcije "Piramida" policija je, podsjetimo, pretresla ukupno 23 lokacije. Akciju su sproveli pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Srpske zajedno sa sa policijskim upravama i Državnom agencijom za istrage i zaštite (SIPA).

"Nakon telefonskih dogovora sa kupcima, odnosno uživaocima droge o mjestu kupoprodaje, količini ili cijeni, drogu su prodavali sami ili zajedno sa drugim osumnjičenima", navodi se u optužnici protiv uhapšenih u akciji "Piramida".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije