Hronika

"Ministar Jovičić znao da 'Optel' nema bankarsku garanciju"

"Ministar Jovičić znao da 'Optel' nema bankarsku garanciju"
Foto: N.N. | "Ministar Jovičić znao da 'Optel' nema bankarsku garanciju"

BANJALUKA - Ministar Radislav Jovičić bio je upoznat s tim da firma "Optel" ispunjava uslove, da ima svu dokumentaciju, da nema bankarsku garanciju, ali je ugovor o nabavci opreme za UKT sistem radio-veza ipak potpisan, rekli su danas svjedoci Tužilaštva u banjalučkom Osnovnom sudu.

Ranka Kovačević, načelnica Uprave za materijalno-finansijske i imovinske poslove MUP-a RS, na suđenju Radislavu Jovičiću, bivšem ministru policije RS, i Alešu Majkiću, bivšem direktoru "Optela", koje terete da su MUP RS oštetili za 260.000 KM, rekla je da je komisija za nabavku opreme konstatovala da "Optel" ispunjava sve uslove.

"Saznala sam da firma ne može dati bankarsku garanciju i tražila sam da se potpiše izjava pod punom materijalnom odgovornoštu kao vid garancije da će posao biti obavljen", ispričala je Kovačevićeva. Istakla je da joj je Divna Lovrić, načelnica Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije MUP-a RS, rekla da treba da odu kod ministra, što su učinile 20. septembra 2013.

"Ona ga je upoznala s tim da 'Optel' ispunjava uslove i ima svu dokumentaciju sem bankarske garancije. Ministar je rekao da se još pričeka", kazala je Kovačevićeva i dodala da je ugovor o nabavci opreme potpisan tri dana kasnije, 23. septembra.

Lovrićeva je rekla da je "Optel" ispunjavao svu proceduru za nabavku opreme, ali da je postojala sumnja da finansijski loše stoji.

"To sam prenijela ministru, ali on tada nije ništa rekao", kazala je Lovrićeva.

Prema njenim riječima, za nabavku ove opreme vođen je pregovarački postupak s obzirom na njenu specifičnost pa je dokumentacija o tome bila pod oznakom "tajno", ali i da ministar od nje tada nije tražio da se neka firma favorizuje.

Jasna Kovačević, bivša radnica Uprave za materijalno-finansijske i imovinske poslove MUP- RS, rekla je da joj je Majkić kazao da ne može ispuniti bankarsku garanciju i da je to rekla nadležnima te da je u vezi s tim pravila dva zapisnika - u jednom je navela da firma ne može da ispuni bankarsku garanaciju, a u drugom nije.

"Šefica Ranka Kovačević mi je nakon sastanka kod ministra rekla da izbrišem to sve u vezi s bankarskom garancijom i traženjem mjenice iz zapisnika. Pretpostavljam da je ministar znao da firma ne može da da bankarsku garanciju, ali ja nisam s njim kontaktirala i ne mogu da tvrdim", kazala je ona.

Pojasnila je da je Majkić tražio avansno plaćanje i da njegova firma nije imala gubitak te mu je nakon zaključenja ugovora uplaćen avans.

Jovičića terete da je znao da "Optel" posluje s gubitkom, ali je s Majkićem zaključio ugovor o nabavci opreme 23. septembra 2013. godine. "Optelu" je na osnovu tog avansno isplaćeno 260.445 KM, a oprema nije isporučena. Majkić je, prema optužnici, nakon što oprema nije isporučena, 2. septembra 2014. zaključio sporazum o vansudskom poravnanju s MUP-om RS. Taj ugovor je zaključen radi povrata avansa od 260.445 KM plus zatezna kamata u iznosu od 42.149 KM.

Majkića terete da je tada izdao četiri bjanko potpisane i ovjerene mjenice, iako je znao da za izdate mjenice nema pokriće.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije