Hronika

"Zlatna" akcija razbila 30 švercera plemenitog metala

"Zlatna" akcija razbila 30 švercera plemenitog metala
Foto: Ilustracija | "Zlatna" akcija razbila 30 švercera plemenitog metala

SARAJEVO - U akciji "Zlatni karat" pripadnici SIPA razbili su grupu organizovanog krijumčarenja zlata i srebra te uhapsili 30 lica i oduzeli im oko 40 kilograma ovog plemenitog metala, koji je bio spreman za dalju preprodaju u bh. zlatarama, saznaju "Nezavisne".

Pretresi su vršeni u deset gradova u BiH, a kako saznaju "Nezavisne", osumnjičeni krijumčari zlata prvo su nekoliko mjeseci praćeni. Prema našim saznanjima, zbog sumnje da se bave nelegalnim uvozom i prodajom nakita, najprije su praćeni njihovi razgovori te je tako policija otkrila na koji način se zlato i srebro stavlja u promet. Naime, sve su radili u dobro organizovanoj grupi i zlato su po niskim cijenama nudili zlatarama u BiH. Takođe, dio grupe krijumčario je, a drugi članovi zlato su nudili zlatarama kako bio to za njih prodali na crno.

Budući da je cijena tog, inače skupocjenog metala, bila mnogo niža, takvo "poslovanje" je odgovaralo i vlasnicima zlatara, uglavnom na području FBiH, ali i u pojedinim gradovima u RS. Osumnjičeni su, kako saznajemo, pali dok su preprodavali robu, pa su uhvaćeni i pohapšeni sa zlatom.

Akcija je počela u srijedu i juče su nastavljeni pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata koje koriste osumnjičene osobe na ukupno 56 lokacija i to u Sarajevu, Tuzli, Gračanici, Živinicama, Tešnju, Maglaju, Cazinu, Bihaću, Konjicu i Kladnju. Takođe, nezvanično saznajemo da je među uhapšenima i nekoliko vlasnika sarajevskih zlatara. I u Banjaluci je juče objekat jedne poznate zlatare bio pod lupom nadležnih organa, zbog čega je bio zatvoren.

"U dosadašnjem toku akcije pronađeno je i privremeno oduzeto oko 40 kg zlata i srebra i veća količina novca za koju se pretpostavlja da potiče iz krivičnih djela koja se osumnjičenim stavljaju na teret", saopšteno je juče iz SIPA.

Terete ih da su u saradnji sa drugim licima krijumčarili i nedozvoljeno rasturali neocarinjenu robu - predmete od zlata i srebra.

Kako dodaju iz SIPA, uhapšeni će nakon kriminalističke obrade biti predati u dalju nadležnost postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

"Operativna akcija 'Zlatni karat, koja se realizuje po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, rezultat je višemjesečnih operativnih i istražnih aktivnosti policijskih službenika SIPA", navode iz SIPA.

Istraga se odnosi na organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje, organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, pranje novca, nedozvoljeno skladištenje robe, poreska utaja ili prevara i krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije