Hronika

Abdićeva odbrana se žali na politički uticaj na pravosuđe

Abdićeva odbrana se žali na politički uticaj na pravosuđe
Foto: N.N. | Abdićeva odbrana se žali na politički uticaj na pravosuđe

BIHAĆ - Odbrana Fikreta Abdića, načelnika Općine Velika Kladuša, danas je na ročištu pred Kantonalnim sudom u Bihaću zatražila izuzeće ovog suda, kao i Tužilaštva USK u predmetu koji se vodi protiv Abdića, a ta odluka je obrazložena navodnim političkim uticajima na ovdašnje pravosuđe, kao i time da je on ponovni kandidat za načelnika na predstojećim lokalnim izborima u BiH.

Zatraženo je da se slučaj prebaci na neki drugi sud u Federaciji BiH ili Bosni i Hercegovini, a ovaj zahtjev biće proslijeđen na odlučivanje višim pravosudnim institucijama. Zbog zahtjeva odbrane, Kantonalni sud nije danas razmatrao produženje pritvora za Abdića. Inače, ročište je održano nakon što je prije nekoliko dana Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo ranije rješenje Kantonalnog suda o produženju pritvora Abdiću za još dva mjeseca, te tako uvažio žalbu njegovog advokata Hamdije Veladžića. Podsjećamo da su nakon hapšenja u Velikoj Kladuši, Abdić i njegov zamjenik Sulejman Silić, proveli mjesec dana u pritvoru, nakon čega je Silić, uz određene mjere zabrane, pušten na slobodu dok je Abdiću pritvor produžen za dva mjeseca.

Kako bi se prekinula blokada rada lokalne uprave u Velikoj Kladuši, na danas održanom ročištu određene su osobe na koje je Abdić prenio svoja načelnička ovlaštenja za vrijeme njegove odsutnosti i spriječenosti da obavlja ovu funkciju.

„S obzirom da se u periodu apsolutne blokade dogodio zastoj sa cirkulacijom dokumentacije koja je od prijeke važnosti za građane, poslovno i pravne subjekte, zaposlenike, kao i akumulirani problemi osoba koje su vezane direktno za budžetska sredstva, tražimo razumijevanje i strpljenje kako bi se nagomilani predmeti mogli u što skorije vrijeme okončati i kao takvi distribuirati strankama u postupku. Tri osobe koje su ovlaštene od strane Općinskog načelnika da ga mijenjaju aktivno rade na uspostavljanju normalnog stanja funkcionisanja organa uprave, te će isplata sredstava iz budžeta biti omogućena nakon što se omogući promjena u kartonu deponovanih potpisa što je dodatna procedura koja zahtijeva posebna odobrenja“, navodi se u saopštenju Općine Velika Kladuša.

Podsjećamo da su polovinom juna pripadnici Federalne uprave policije uhapsili po nalogu Tužilaštva USK, Fikreta Abdića, zbog sumnje za krivična djela korupcije i zloupotrebe službenog položaja, te povredu ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti. Pored Abdića, uhapšeno je i šest njegovih bliskih saradnika, zaposlenika lokalne administracije. Nakon davanja iskaza u policiji i Tužilaštvu USK u pritvoru su zadržani Abdić i pomenuti Silić, dok su ostali uhapšeni pristali na saradnju s isražnim organima i potom pušteni na slobodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije