Hronika

Abdiću pritvor ipak produžen za dva mjeseca

Abdiću pritvor ipak produžen za dva mjeseca
Foto: N.N. | Abdiću ipak pritvor produžen za dva mjeseca

BIHAĆ - Kantonalni sud u Bihaću donio je rješenje o produženju pritvora Fikretu Abdiću, načelniku Općine Velika Kladuša, za još dva mjeseca.

Ova odluka donesena je bez održavanja ročišta, nakon što je Vrhovni sud FBiH odbacio prijedlog Abdićeve odbrane o izuzeću pomenutog suda zbog navodne političke pristrasnosti.

U obrazloženju odluke se navodi kako Tužilaštvo sudu BiH nije dostavilo dopunu prijedloga za produženje pritvora, niti nove dokaze, niti je odbrana osumnjičenog dostavila nove prigovore i dokaze kojima bi osporavala prijedlog tužilaštva za produženje mjere pritvora.

Podsjećamo da su nakon hapšenja u Velikoj Kladuši, polovinom juna ove godine, Abdić i njegov zamjenik Sulejman Silić, proveli mjesec dana u pritvoru, nakon čega je Silić, uz određene mjere zabrane, pušten na slobodu. Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su Abdića po nalogu Tužilaštva USK, zbog sumnje za krivična djela korupcije i zloupotrebe službenog položaja, te povredu ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti. Pored Abdića, uhapšeno je i šest njegovih bliskih saradnika, zaposlenika lokalne administracije.

Nakon davanja iskaza u policiji i Tužilaštvu USK u pritvoru su zadržani Abdić i pomenuti Silić, dok su ostali uhapšeni pristali na saradnju s isražnim organima i potom pušteni na slobodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije