Hronika

Adnan Ćatić ide tri godine u zatvor zbog terorizma

Adnan Ćatić ide tri godine u zatvor zbog terorizma
Foto: Nedžad Uglješa | Adnan Ćatić ide tri godine u zatvor zbog terorizma

SARAJEVO - Adnan Ćatić (36) ići će u zatvor tri godine zbog terorizma i učestvovanja na stranim ratištima.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, optuženi je u prisustvu advokata potpuno priznao krivicu i sa tužiocem iz Odsjeka za terorizam potpisao sporazum o priznanju.

"Optuženi je pravosuđu BiH izručen sa područja Turske, krajem prošle godine, nakon čega je protiv njega podignuta i potvrđena optužnica Tužilaštva BiH. Uvidom u optužnicu i dokaze koje su protiv njega prikupili tužilaštvo i partnerske agencije za sprovođenje zakona, optuženi se odlučio na sporazumno priznanje krivice", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Nakon potpisivanja sporazuma, u sudnici Suda BiH, izneseni su stavovi Tužilaštva BiH i odbrane povodom sporazuma, kojim je za optuženog predložena kazna zatvora od tri godine.

"Kazna koja je predložena u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog, kao i sa procjenom procesa deradikalizacije, koji se sprovodi prema osobama koje su bile povezane sa terorizmom ili boravkom na stranim ratištima.  Nakon razmatranja sporazuma, Sud BiH je prihvatio sporazumno priznanje i optuženog osudio na tri godine. Na ovaj način, predmet je pravosnažno okončan, bez sprovođenja sudskog postupka", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije