Hronika

Afera "Diploma" dobija sudski epilog

Afera "Diploma" dobija sudski epilog
Foto: N.N. | Afera "Diploma" dobija sudski epilog

​SANSKI MOST - Općinski sud u Sanskom Mostu potvrdio je optužnicu koju je Tužilaštvo USK podiglo protiv Senada Pehlivana iz Fojnice te Šemsudina Habibovića i Neire Šabić iz Sanskog Mosta zbog krivičnih djela posredovanja prilikom primanja dara i drugih oblika koristi te zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja.

Njih troje su akteri poznate afere "Diploma", koja se dogodila potkraj 2018. godina i imala snažan odjek, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i van njenih granica. Podsjećamo, novinarka magazina "Žurnal" Azra Omerović je za svega 17 dana, bez dana prisustva ijednom času, završila srednju medicinsku školu i to vrlodobrim uspjehom.

Dokumente je predala 20. decembra 2018. godine, a ovjerenu diplomu i svjedočanstva za četiri razreda srednje medicinske škole preko posrednika dobila je 3. januara 2019. godine. Optužnica tereti Pehlivana da je posredovao prilikom podmićivanja odgovorne osobe, nakon što ga je novinarka kontaktirala kao osobu za koju je imala saznanja da posreduje prilikom kupovine diploma.

On joj je obećao da će, najkasnije do polovine januara 2019. godine, pribaviti diplomu srednje medicinske škole, zanimanje medicinski tehničar, a za ovu uslugu je zatražio 2.500 maraka, koje će podijeliti sa osobama koje budu sudjelovale u izdavanju diplome.

Prema navodima iz optužnice, Pehlivan je potom stupio u kontakt sa Šemsudinom Habibovićem, odgovornom osobom privatne ustanove Centar za obrazovanje odraslih "Multilingua" iz Sanskog Mosta, koji je potom skupa sa Neirom Šabić, direktoricom pomenute ustanove, sačinio krivotvorenu diplomu srednje medicinske škole i predao je Pehlivanu.

Osnovanost ove optužnice potvrđena je višemjesečnom istragom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, u kojoj je pribavljena obimna materijalna dokumentacija i provedeno nekoliko vještačenja. Nakon objelodanjivanja afere, Ministarstvo obrazovanja USK provelo je inspekciju u centru "Multilingua" i donijelo odluku o zabrani rada te privatne obrazovne ustanove na period od tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije