Hronika

Agotić, Čuletić i Borović prijavljeni zbog Petrovačke ceste

Agotić, Čuletić i Borović prijavljeni zbog Petrovačke ceste
Agotić, Čuletić i Borović prijavljeni zbog Petrovačke ceste

BANJALUKA - MUP RS juče je podnio izvještaj Tužilaštvu BiH protiv trojice oficira i dvojice pilota Hrvatske vojske (HV), osumnjičenih da su tokom akcije "Oluja" u avgustu 1995. godine naredili i bombardovali kolonu srpskih izbjeglica u Bosanskom Petrovcu.

U ovom zločinačkom napadu hrvatski MIG-ovi 21 su ubili četvoro djece, 20-godišnju djevojku, te četvoro starijih osoba, dok je 50 civila, među kojima najviše djece takođe srpske nacionalnosti, zadobilo teške povrede.  Ovaj slučaj poznat je pod imenom "Petrovačka cesta".

"Nezavisnim" je potvrđeno da izvještaj MUP-a RS, koji je juče dostavljen Tužilaštvu BiH za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, tereti Imru Agotića (67), tadašnjeg pomoćnika komandanta Glavnog štaba HV-a za RV i PVO, njegovog zamjenika Josipa Čuletića (59) i Danijela Borovića (52), komandanta Prve lovačke eskadrile iz sastava ratnog vazduhoplovstva HV-a, ali i dva pilota HV-a čiji je identitet za sada nepoznat.

"Kršeći pravila međunarodnog prava Agotić, Čuletić i Borović su 7. avgusta 1995. godine pokrenuli i naredili napad na civilnu kolonu izbjeglica, koje su piloti HV-a granatirali borbenim avionima MIG 21 u mjestu Kapljuh u selu Bravsko u opštini Bosanski Petrovac", pojasnio je izvor "Nezavisnih" blizak MUP-u RS.

Naš izvor dodao je da je granatiranje izvršeno u sklopu akcije "Oluja", te da su hrvatski piloti bili i više nego uporni u namjeri da pobiju srpske izbjeglice, o čemu svjedoči i nekoliko borbenih nadlijetanja nad kolonom koja je bježala iz Like i Dalmacije, odnosno nekadašnje Republike Srpske Krajine.

"Nakon prvog preleta avioni su izvršili borbeni zaokret i granatirali su kolonu iz protivavionskih topova, a zatim i sa raketnim oružjem", dodao je izvor blizak MUP-u.

"Nezavisne" saznaju da se 1995. godine hrvatsko ratno vazduhoplovstvo sastojalo od pilota koji su prebjegli iz kasarne "Željava" kod Bihaća.

"Među prebjeglim pilotima su pomenuti Borović i Emir Šišić koji je prvo osuđen u Hrvatskoj, a zatim i u Italiji jer je oborio helikopter posmatračke misije Evropske zajednice. Među prebjeglim pilotima bili su i pokojni Rudolf Perešin, koji je 1995. godine ciljao bolnicu, a pogodio kuću u Gradišci i ubio dvoje djece na spavanju, a u Hrvatskoj ga danas slave kao heroja, zatim Ivica Ivandić. Upravo ova dvojica su najvjerovatnije bila u MIG-ovima koji su kukavički granatirali kolonu srpskih izbjeglica", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak MUP-u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije