Hronika

Akcija ATM: Predložene mjere zabrane zaposlenom u banci, ostali na slobodi

Akcija ATM: Predložene mjere zabrane zaposlenom u banci, ostali na slobodi
Foto: Arhiva | Akcija ATM: Predložene mjere zabrane zaposlenom u banci, ostali na slobodi

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH nakon ispitivanja osumnjičenih koji su uhapšeni u toku akcije ATM uputiće Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane za jednog osumnjičenog.

Mjere zabrane osumnjičenom, koji je zaposlen u jednoj poslovnoj banci, odnosiće se na zabranu napuštanja boravišta, zabranu sastajanja sa određenim osobama te zabranu komunikacije sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu.

Za ostale osumnjičene neće biti predložene mjere pritvora ili zabrane, jer su istražnim radnjama i pretresima prikupljeni dokazi i dokumentovano počinjenje kaznenih djela, te ne mogu naštetiti daljem toku i okončanju istrage, saopšteno je iz Tužilaštva.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH, u okviru međunarodne akcije ATM, na području Sarajeva i Zenice izvršili su pretrese na 14 lokacija i uhapsili osam osoba zbog sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal i pranje novca, a dvoje od njih je predato Tužilaštvu BiH.

Iz SIPA je saopšteno da je od oktobra 2016. do februara ove godine na području BiH izvršeno pranje novca u iznosu većem od 7,4 miliona KM stečenih krivičnim djelima počinjenim na štetu većeg broja pravnih lica iz Slovenije.

Prilikom pretresa poslovnih i stambenih objekata otkrivena je i privremeno oduzeta određena količina poslovne i bankovne dokumentacije, računari, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Osim toga, posredstvom banaka izvršena je i provjera računa i sefova osumnjičenih lica, te je izvršena privremena obustava transakcija u iznosu od 69.024 KM.

Međunarodna akcija ATM, koju sprovode pripadnici SIPA u BiH i Sloveniji, usmjerena je na 50 osoba u okviru istrage velikih transfera novca iz Slovenije u BiH za fiktivno realizovane poslove u građevinarstvu, a koji je nakon toga ponovo transferisan u Sloveniju u legalne novčane tokove.

Slovenački mediji prenose da su u okviru akcije u Sloveniji pretreseni stambeni, poslovni i drugi objekti na području policijskih uprava Ljubljana, Kranj, Kopar i Nova Gorica, i to zbog sumnje da je izvršeno 21 krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u privrednoj djelatnosti, 21 krivično djelo pranje novca i jedno krivično djelo zločinačko udruživanje.

Ističu da ukupna protivpravna imovinska korist, za koju se navodi da je pribavljena izvršenjem navedenih krivičnih djela, iznosi više od pet miliona evra.

Prema informacijama slovenačkih portala, istrage se odnose na građevinske firme i izdavanje fiktivnih računa za izvođenje građevinskih radova, a navodno je uhapšena jedna žena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije