Hronika

Akcija " Escobar" otkrila kamp sa oko 6.000 stabljika droge

Akcija " Escobar" otkrila kamp sa oko 6.000 stabljika droge
Foto: GP BiH | Akcija " Escobar" otkrila kamp sa oko 6.000 stabljika droge

VELIKA KLADUŠA - Četiri osobe uhapsili su pripadnici Granične policije BiH (GPBiH ) odsjek za prikrivene operacije na području Velike Kladuše, kada je otkriveno oko 6.000 stabljika indijske konoplje u namjenski izgrađenom kampu za proizvodnju i uzgoj droge.

Oni su uhapšeni u akciji "Escobar" koja je realizovana u nedjelju u jutarnjim satima, a koja je usmjerena na razbijanje organizovanih kriminalnih grupa u vezi s neovlaštenim prometom opojnih droga i ovo je najveća operativna akcija GPBiH protiv zloupotrebe opojnih droga.

"Tokom  akcije, otkriveno je oko 6.000 stabljika indijske konoplje u namjenski izgrađenom kampu za proizvodnju i uzgoj opojne droge marihuane, koja se distribuisala kako na unutarnjem tako i na tržištu Evropske unije", saopštili su iz Granične policije.

Podrška Graničnoj policiji BiH u realizaciji ove operativne akcije bila je Jedinica za specijalnu podršku SIPA.

Kako su naveli, radi specifičnosti situacije i aktivnosti tokom realizacije, podrška Graničnoj policiji BiH pružena je i od Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

"Operativna akcija se odvijala pod nadzorom Tužilaštva BiH, a učestvovalo je ukupno 110 policijskih službenika", navodi se u saopštenju.

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH istakao je važnost ove akcije i zahvalio svima koji su učestvovali  kako bi se realizovala dosad najveća operativna akcija GPBiH protiv zloupotrebe droga.

"Centralni istražni ured Granične policije, odsjek za prikrivene operacije, realizovao je, dosad, najveću i najsloženiju akciju usmjerenu na razbijanje organizovanih kriminalnih grupa koje se bave uzgojem i neovlaštenim prometom opojnih droga. Ovim putem im zahvaljujem na maksimalnoj angažiranosti i višemjesečnoj istrazi uz korištenje posebnih istražnih radnji, kao i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Hrvatske te Tužilaštvu BiH, uz čiju podršku je realizirana navedena operativna akcija", rekao je Galić.

Iz Tužilaštva BiH navode da su tokom akcije uhapšene četiri osobe, osumnjičene za krivična djela organizovanog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga.

Kako navode iz Tužilaštva, nakon hapšenja osumnjičeni će u zakonskom roku biti dovedeni i predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije