Hronika

Akcija Kafa: Splićanin mozak kriminalne grupe

Akcija Kafa: Splićanin mozak kriminalne grupe
Akcija Kafa: Splićanin mozak kriminalne grupe

BANJALUKA - "Mozak" organizovane kriminalne grupe koja je u proteklih nekoliko godina kroz fiktivan uvoz kafe ojadila budžet BiH za nekoliko miliona maraka je Branko Miodrag iz Splita, saznaju "Nezavisne" iz izvora bliskog istrazi.

Naš izvor otkriva da je Miodrag nekoliko trenutaka prije hapšenja u rodnom Splitu uspio pobjeći policiji, te da je on osoba za kojom se intenzivno traga.

"Nezavisnim" je u petak potvrđeno da je  Sudsko vijeće Suda BiH odbacilo zahtjeve advokata za ukidanjem pritvora osumnjičenima koji su sredinom avgusta ove godine uhapšeni u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva "Kafa".

Pritvor osumnjičenima produžen je zbog mogućeg uticaja na svjedoke i ometanja krivičnog postupka.

Podsjetimo, 19. avgusta SIPA je u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i policijskim agencijama privela više od 40 osumnjičenih koji su na bilo koji način bili povezani s fiktivnim uvozom kafe iz Hrvatske u BiH.

Branko Miodrag nekoliko trenutaka prije hapšenja u rodnom Splitu uspio pobjeći policiji

Nakon kriminalističkih obrada "knjiga je spala" na devet imena, odnosno prvoosumnjičenog Ivicu Ćuka koji je označen kao "kralj kafe" iz Hercegovine, Nebojšu Antonića, vlasnika Fabrike duvana Banjaluka, njegovog kuma i poslovnog partnera zaposlenog u MUP-u RS Miroslava Crnčevića, te Rasima Žigića, Milana Novakovića, Mariju Ćuk, Nenada Vulića i Senada Svraku.

Osumnjičeni se terete za organizovani kriminal u vezi s pranjem novca, krijumčarenjem, carinskim prevarama, milionskim utajama, falsifikovanjem, te fiktivnim uvozom kafe na osnovu kojeg su dobijali povrate PDV-a.

Izvor "Nezavisnih" blizak SIPA pojasnio je još ranije da su osumnjičeni u proteklim godinama uvozili kafu u BiH, zatim pravili dokumentaciju da su je izvezli iz BiH i na konto toga dobijali povrat PDV-a, a uvezena kafa je u stvari prodavana na tržištu BiH.

"Takođe sa saučesnicima iz Hrvatske dogovarali su fiktivan uvoz kafe, koja nikada nije ni ušla na tržište BiH, a sve kako bi oštetili domaći budžet", pojasnio je izvor "Nezavisnih".

Akcija "Kafa" nastavljena je i protekle sedmice kada je SIPA na području Gradiške, Srednjobosanskog kantona, te Hercegovine uhapsila veći broj saradnika Ćuka i drugih osumnjičenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije