Hronika

Akcija "Racija": Migranti krili "boksere" i kanabis

Akcija "Racija": Migranti krili "boksere" i kanabis
Foto: MUP USK | Akcija "Racija": Migranti krili "boksere" i kanabis
Dragan Sladojević

BIHAĆ - Dvadesetšestogodišnji Pakistanac K.A. uhapšen je zbog droge, a četiri godine stariji Avganistanac zbog pljačke tokom današnje akcije "Racija", tokom koje su pretreseni migranti i objekti koje koriste na području Bihaća.

Pod lupom 40 policajaca bio je Đački dom u Borićima, kao i šatorsko naselje pored same zgrade, a pronađeno je više noževa, te "boksera" i drugih predmeta, ali i materija za koju se vjeruje da je kanabis.

Snežana Galić, portparol Uprave policije MUP-a USK, rekla nam je da je akcija počela u ranim jutarnjim satima, a po naredbi Kantonalnog suda u Bihaću.

"Cilj ovih aktivnosti jeste pronalazak predmeta koji potiču iz krivičnog djela, predmeta koji mogu poslužiti u izvršenju krivičnog djela kao i predmeta koji se oduzimaju u skladu sa Zakonom o prekršajima", precizirala je Galićeva.

O kakvoj je akciji riječ, svjedoče i podaci da su u njoj učestvovali pripadnici nekoliko organizacionih jedinica, uključujući i krim-policajce, kao i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH.

"Oni su obavljali poslove iz svoje nadležnosti, a radi se o kontroli boravišnog statusa migranata", naveli su iz MUP-a USK.

Uhapšeni muškarci dovode se u vezu sa krivičnim djelima na području Bihaća i stoga su bili na krim-obradi. Jedan od njih je osumnjičen za razbojništvo.

"Tokom akcije lica zatečena u objektu nisu pružala otpor, a policijski službenici su se u svom postupanju pridržavali najviših standarda u pogledu zaštite života te poštivanja prava", ističe Galićeva.

Policijske akcije ovog tipa već su sprovođene na istoj lokaciji, kao i u devastiranoj zgradi Doma penzionera u centru Bihaća, te na smještajnim lokacijama migranata u Velikoj Kladuši.

Povodom migrantske krize u BiH, Savjet ministara BiH je na današnjoj vanrednoj, telefonskoj sjednici, donio pojedinačne odluke o odobravanju oko 460.000 KM iz tekuće budžetske rezerve Graničnoj policiji BiH, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) za izmirenje putnih te troškova smještaja i ishrane policajaca dodatno uključenih u pojačani nadzor državne granice radi suzbijanja ilegalnih migracija.

Zasjedao je danas i Operativni štab za pitanje migracija u BiH, koji je zaključio da treba nastaviti jačanje kontrole granice i ubrzati smještaj migranata.

Operativni štab je prihvatio i ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH. Štab je prihvatio da privremeni prihvatni centar bude u objektu "Agrokomerca" u Velikoj Kladuši.

Ne mogu sami

Grad Bihać može biti primjer cijeloj Evropi kada su u pitanju prijem i odnos prema migrantima, ali je neophodna adekvatna pomoć jer lokalna zajednica ne može sama iznijeti težinu novonastale situacije, izjavio je Reinout Vos, ambasador Holandije, tokom sastanka s Šuhretom Fazlićem, gradonačelnikom Bihaća.

Fazlić je izjavio da je ambasador Holandije podržao sve što je u Bihaću dosad rađeno kada je u pitanju smještaj i odnos prema migrantima.

"Takođe, obećao nam je i podršku u daljim aktivnostima, kako bismo situaciju učinili što prihvatljivijom i za migrante i građane Bihaća", rekao je Fazlić.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije