Hronika

Akcija "Racija": Migranti krili "boksere" i kanabis

Akcija "Racija": Migranti krili "boksere" i kanabis
Foto: MUP USK | Akcija "Racija": Migranti krili "boksere" i kanabis

BIHAĆ - Dvadesetšestogodišnji Pakistanac K.A. uhapšen je zbog droge, a četiri godine stariji Avganistanac zbog pljačke tokom današnje akcije "Racija", tokom koje su pretreseni migranti i objekti koje koriste na području Bihaća.

Pod lupom 40 policajaca bio je Đački dom u Borićima, kao i šatorsko naselje pored same zgrade, a pronađeno je više noževa, te "boksera" i drugih predmeta, ali i materija za koju se vjeruje da je kanabis.

Snežana Galić, portparol Uprave policije MUP-a USK, rekla nam je da je akcija počela u ranim jutarnjim satima, a po naredbi Kantonalnog suda u Bihaću.

"Cilj ovih aktivnosti jeste pronalazak predmeta koji potiču iz krivičnog djela, predmeta koji mogu poslužiti u izvršenju krivičnog djela kao i predmeta koji se oduzimaju u skladu sa Zakonom o prekršajima", precizirala je Galićeva.

O kakvoj je akciji riječ, svjedoče i podaci da su u njoj učestvovali pripadnici nekoliko organizacionih jedinica, uključujući i krim-policajce, kao i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH.

"Oni su obavljali poslove iz svoje nadležnosti, a radi se o kontroli boravišnog statusa migranata", naveli su iz MUP-a USK.

Uhapšeni muškarci dovode se u vezu sa krivičnim djelima na području Bihaća i stoga su bili na krim-obradi. Jedan od njih je osumnjičen za razbojništvo.

"Tokom akcije lica zatečena u objektu nisu pružala otpor, a policijski službenici su se u svom postupanju pridržavali najviših standarda u pogledu zaštite života te poštivanja prava", ističe Galićeva.

Policijske akcije ovog tipa već su sprovođene na istoj lokaciji, kao i u devastiranoj zgradi Doma penzionera u centru Bihaća, te na smještajnim lokacijama migranata u Velikoj Kladuši.

Povodom migrantske krize u BiH, Savjet ministara BiH je na današnjoj vanrednoj, telefonskoj sjednici, donio pojedinačne odluke o odobravanju oko 460.000 KM iz tekuće budžetske rezerve Graničnoj policiji BiH, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) za izmirenje putnih te troškova smještaja i ishrane policajaca dodatno uključenih u pojačani nadzor državne granice radi suzbijanja ilegalnih migracija.

Zasjedao je danas i Operativni štab za pitanje migracija u BiH, koji je zaključio da treba nastaviti jačanje kontrole granice i ubrzati smještaj migranata.

Operativni štab je prihvatio i ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH. Štab je prihvatio da privremeni prihvatni centar bude u objektu "Agrokomerca" u Velikoj Kladuši.

Ne mogu sami

Grad Bihać može biti primjer cijeloj Evropi kada su u pitanju prijem i odnos prema migrantima, ali je neophodna adekvatna pomoć jer lokalna zajednica ne može sama iznijeti težinu novonastale situacije, izjavio je Reinout Vos, ambasador Holandije, tokom sastanka s Šuhretom Fazlićem, gradonačelnikom Bihaća.

Fazlić je izjavio da je ambasador Holandije podržao sve što je u Bihaću dosad rađeno kada je u pitanju smještaj i odnos prema migrantima.

"Takođe, obećao nam je i podršku u daljim aktivnostima, kako bismo situaciju učinili što prihvatljivijom i za migrante i građane Bihaća", rekao je Fazlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije