Hronika

Akcija Titan: Iz zatvora u Foči rukovodio bandom

Akcija Titan: Iz zatvora u Foči rukovodio bandom
Akcija Titan: Iz zatvora u Foči rukovodio bandom

BIJELJINA, FOČA - Specijalna jedinica MUP-a RS u akciji kodnog naziva "Titan" uhapsila je danas Željka Radovanovića (39), zvanog Krečo, iz Bijeljine, osumnjičenog organizatora međunarodne narko-bande koja je prodavala kokain u Hrvatskoj i Njemačkoj.

Iz MUP-a RS danas je saopšteno da će osim Radovanovića izvještaj biti podnesen i protiv R.Z., I.V., V.D., V.R., T.Z., R.A., P.S., M.R., P.Ž., P.M., R.M., R.M., te M.V.

"Ova kriminalna grupa je organizovala nabavku opojne droge kokain iz zemalja Evropske unije na područje BiH i Srbije, kao i mrežu uličnih preprodavaca navedene opojne droge. Organizator je slao kurire sa područja BiH koji su opojnu drogu kokain prebacivali iz zemalja EU na područje BiH, što ukazuje na činjenicu da su kuriri koji su opojnu drogu nosili u BiH "padali" sa zapljenama u Njemačkoj i Hrvatskoj. Opojna droga kokain je, po saznanju policije Republike Srpske, prodavana i na ulici u Bijeljini, na šta ukazuju ulične zapljene navedene droge od strane pripadnika MUP-a", izjavila je danas Mirna Šoja, portparol MUP-a RS. 

U akciji "Titan", koja je bila međunarodnog karaktera i koja je trajala pet mjeseci, ukupno je zaplijenjeno kilogram i 100 grama kokaina, čija je ulična vrijednost na zapadnoevropskom tržištu veća od 100.000 KM.

Izvor "Nezavisnih" blizak istrazi pojasnio je da je najviše kokaina, oko pola kilograma, zaplijenjeno u Njemačkoj, te po 300 grama u Hrvatskoj i u RS, odnosno Bijeljini.

Od početka akcije zaplijenjeno ukupno kilogram i 100 grama kokaina, čija je ulična vrijednost veća od 100.000 KM

Radovanović je, kako pojašnjava naš izvor, narko-grupom rukovodio iz zatvorske ćelije u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Foča, koju su danas pretresli inspektori za narkotike MUP-a RS.

Pero Dunjić, pomoćnik ministra pravde RS za izvršenje krivičnih sankcija, izjavio je danas za "Nezavisne" da je nakon pretresa i po odluci direktora KPZ Foča Radovanović smješten u najstrože čuvano C odjeljenje, takozvani srpski Alkatraz, koji se nalazi u krugu KPZ Foča.

"Akcija pretresa izvedena je u saradnji službenika MUP-a RS i Ministarstva pravde RS, a po naredbi Suda BiH. Pretres ćelije i ličnih stvari Radovanovića trajao je od 5.15 do 8.15 ujutro", naveo je Dunjić.

Dodao je kako se Radovanović u KPZ Foča nalazi od februara ove godine na odsluženju osmomjesečne zatvorske kazne zbog teških krađa, a presudu je izrekao Osnovni sud u Zvorniku.

Tokom pretresa Radovanovićeve ćelije, kako "Nezavisne" saznaju, pronađeni su mobilni telefoni i drugi predmeti koje je on koristio.

"Radovanović je članove svoje narko-bande kontaktirao i kontrolisao preko mobilnih telefona koji su pronađeni u njegovoj ćeliji i preko ljudi koji su mu dolazili u posjete", naveo je izvor blizak istrazi.

Kako  saznajemo, drugoosumnjičeni u akciji "Titan" je Mile Rosić iz Bijeljine, koji se trenutno nalazi u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Banjaluka na odsluženju 15-godišnje robije zbog razbojništva i ubistva.

"Rosić je nedavno prebačen iz zatvora u Bijeljini u banjalučki KPZ na odsluženje zatvorske kazne, pa nije bilo potrebe za pretresima", dodao je naš izvor.

Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS, potvrdio je danas da je u akciji uhapšeno 14 osumnjičenih, među kojima i vođa kriminalne grupe.

Čađo je pojasnio da je tokom akcije pretresena 21 lokacija, od kojih najviše u Bijeljini.

"Uhapšene su osobe koje su se bavile rasturanjem narkotika ili su sarađivali s onima koji su rasturali narkotike u drugim zemljama. Riječ je o akciji koja je koordinisana sa drugim aktivnostima na prostorima Srbije, Hrvatske, Austrije i Njemačke", rekao je Čađo i zahvalio svima koji su učestvovali u akciji "Titan".

Radovanović je bio prvooptuženi u grupi narko-dilera protiv kojih je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podiglo optužnicu 2008. godine i jedini je pripadnik ove međunarodne kriminalne grupe kojem se sudilo i presudilo u odsustvu jer je pobjegao u RS, čiji je državljanin.

Srbijanska policija je 2008. godine kod ove grupe pronašla i zaplijenila više od 40 kilograma heroina, četiri kilograma kokaina, više falsifikovanih isprava, oružje i 210.000 evra.

Osim Radovanovića, uhapšeno je i 13 njegovih saučesnika i sugrađana iz Bijeljine

Iako je zaplijenjena droga, kako se tada navodilo, pripadala kriminalnoj grupi Ljubana Ećima, nekadašnjeg zamjenika šefa Službe državne bezbjednosti u Banjaluci, Radovanović je svu krivicu preuzeo na sebe i u odsustvu je osuđen na 13 i po godina robije.

Ova presuda će u narednom periodu biti predmet na drugostepenom suđenju pred Sudom BiH, s obzirom na to da je Radovanović državljanin RS, odnosno BiH.

On je tako svu krivicu i organizaciju narko-grupe preuzeo na sebe i u odsustvu je osuđen na 13 i po godina robije, a u bezbjednosnim krugovima važi za visokorangiranog čovjeka u službi Ljubana Ećima.

Ećim je u istom postupku osuđen na dvije godine i četiri mjeseca zatvora, ali ne zbog trgovine narkoticima, već zbog nedozvoljenog držanja i nošenja oružja i falsifikovanja dokumenata.

Tužilaštvo je odustalo od optužbi protiv Ećima za prodaju heroina i kokaina zbog nedostatka dokaza, a optužnica je izmijenjena i on je optužen za falsifikovanje dokumenata i neovlašćeno držanje oružja.

Osim Radovanovića i Ećima, u ovoj kriminalnoj grupi osuđeni su Aleksandar Stevanović zvani Sale Pauk iz Loznice, Velimir Bila zvani Bile iz Petrinje u Hrvatskoj, Predrag Njegovan zvani Peđa iz Nove Gradiške u Hrvatskoj, te Igor Ranković iz Bijeljine.

Zapljena kokaina

500 g Njemačka

300 g Hrvatska

300 g RS - Bijeljina

Vezane vijesti:

U akciji Titan zaplijenjeno više od kilogram kokaina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije