Hronika

Akcija "Zajam": Terete ih da su iz slovenačkih firmi izvukli 12 miliona €

Akcija "Zajam": Terete ih da su iz slovenačkih firmi izvukli 12 miliona €
Foto: N.N. | Akcija "Zajam": Terete ih da su iz slovenačkih firmi izvukli 12 miliona €

BANJALUKA, LJUBLJANA - Međunarodnom akcijom "Zajam", koju su pripadnici MUP-a Srpske izveli u saradnji s kolegama iz Hrvatske i Slovenije, obuhvaćeno je više osoba, a sumnja se da su omogućili izvlačenje više od 12 miliona evra iz slovenačkih firmi, potvrdili su izvori "Nezavisnih novina".

Naši sagovornici dodaju da je akcijom obuhvaćena i firma "Moj pravnik", čiji je osnivač, prema dostupnim informacijama, Rok Snežič, kontroverzni slovenački biznismen koji stoji iza masovnog otvaranja fantomskih preduzeća u Banjaluci.

"Pod lupom istražilaca je i javnosti odlično poznata Prijedorčanka Dijana Đuđić. Njih dvoje su povezani. Podsjetiću vas da je Snežič ranije spominjan kao ključna osoba u aferi o pozajmici 450.000 evra koje je stranka slovenačkog premijera Janeza Janše dobila preko Đuđićeve", ističu naši izvori.

Sagovornici "Nezavisnih" dodaju da su na meti istražilaca, osim firme "Moj pravnik" i Đuđićeve, još i Zoran Stakić, Lidija Zrnić, Jelena Sladojević, Edin Vehabović, Bojan Sava Ivić, te Tanja Subotić Došen i Žana Braunović.

Iz MUP-a Srpske naveli su da je cilj akcije "Zajam" dokumentovanje krivičnih djela koja se odnose na privredni kriminalitet te da su izvršeni pretresi na osam lokacija na području Banjaluke i dvije lokacije u Prijedoru. Kako dodaju, pretresi lokacija izvedeni su kod osam lica i jednog preduzeća u Banjaluci.

"Ta lica sumnjiče da su krivična djela izvršila na području Slovenije tako što su preko svojih žiro računa otvorenih u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji, kao i preko računa njihovih preduzeća, omogućili izvlačenje novca iz više preduzeća iz Slovenije u iznosu od više miliona evra", naveli su iz MUP-a Srpske.

Snežič i Đuđićeva su, podsjetimo, odranije pod lupom medija kako u BiH, tako i u Sloveniji. O Đuđićevoj se, recimo, pisalo da je istraga protiv nje počela još 2016. i to na inicijativu austrijske Kancelarije za pranje novca, koja je, kako se dodaje, uočila da se na računima koji su se vodili na njeno ime u Austriji sakupljaju i odlijevaju velike sume novca čije porijeklo nije bilo najjasnije.

S druge strane, kada je riječ o Snežiču, portal Capital pisao je da je Srpska postala offshore destinacija i da su Slovenci u Banjaluci otvorili 200 fantomskih firmi, kao i da najveću ulogu u tome ima upravo taj kontroverzni Slovenac.

Objavljeno je i da posrednici u otvaranju firmi u Banjaluci, preko kojih državljani Slovenije izbjegavaju plaćanje visokih poreza u svojoj državi, vode pravi mali rat za svakog klijenta, te je, pored Snežiča, još nekoliko organizatora i posrednika uočilo Banjaluku kao atraktivnu destinaciju.

Snežič je ranije u izjavi za Capital potvrdio da je preko svojih firmi posredovao u brojnim slučajevima u kojima su državljani Slovenije odlučili da preko Banjaluke sačuvaju novac zarađen iz poslovanja u Sloveniji, ali i dodao da je sve u skladu sa zakonom, odnosno da se ne radi o poreskoj utaji.

Podsjetimo, prema dostupnim informacijama, zbog svojih sumnjivih poslova Snežič je bio na meti istražnih organa kako ovdje, tako i u svojoj zemlji. Štaviše, slovenački mediji javili su juče da je istragom navodno obuhvaćen i sam Snežič, za kojeg se ranije pisalo da je prijatelj Janše.

Kako javljaju slovenački mediji, pod lupom je navodno i Miran Vuk iz Zavrča, bivši gradonačelnik ovog mjesta. Snežič je, dodaje se, u prošlosti bio poreski savjetnik porodice Vuk.

Snežič je, podsjećanja radi, od bezbjedonosnih službi BiH označen kao prijetnja po nacionalnu i ekonomsku bezbjedost zemlje, te je 31. decembra 2020. napustio BiH.

"Nejasno je gdje se Snežič sada nalazi. Nema ga ni u Sloveniji ni u BiH", rekli su juče izvori "Nezavisnih".

Policija u Sloveniji saopštila je juče da su u toku 23 pretresa kuća u toj državi te da u tome učestvuje čak 100 istražilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije