Hronika

Akcija "Trst": Hapšenja u BiH i Hrvatskoj zbog krijumčarenja migranata

Akcija "Trst": Hapšenja u BiH i Hrvatskoj zbog krijumčarenja migranata
Foto: Arhiva | Akcija u BiH i Hrvatskoj zbog krijumčarenja ljudi, uhapšeno osam osoba

BIHAĆ - U okviru operativne akcije pod nazivom "Trst", usmjerene na razbijanje mreže krijumčarenja ilegalnih migranata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su danas na području Unsko sanskog kantona četiri osobe.

Takođe, spriječeno je krijumčarenje 45 migranata, a tom prilikom pretreseno je pet objekata u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši.

Otkriveno je i privremeno oduzeto devet mobilnih telefona, jedan laptop i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u krivičnom postupku. Istovremeno, akcija je realizovana i na području Republike Hrvatske u saradnji sa Europolom i  Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske i tom prilikom su uhapšene još četiri osobe i radi se o hrvatskim državljanima.

"Postoji osnovana sumnja da su osobe lišene slobode krijumčarile ilegalne migrante iz Bosne i Hercegovine preko Hrvatske u druge zemlje Evropske unije. U ovkiru ovog predmeta spriječeno je krijumčarenje 45 migranata. Tokom akcije pretreseno je pet lokacija u Velikoj Kladuši, Bihaću i Cazinu", navodi se u saopštenju SIPA-e.

Navedene aktivnosti provedene su po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima i MUP-om USK.

Nakon kriminalističke obrade, uhapšeni će biti predati na dalje postupanje Tužilaštvu BiH.

Iz ove pravosudne institucije su naveli kako se osnovano sumnja da su uhapšene osobe bile dio krijumčarskog lanca za transport migranata iz zemalja Bliskog istoka kao i zemalja visokog migracijskog rizika preko zemalja zapadnog Balkana, te BiH i Hrvatske, sve do teritorija Italije.

"Prema prikupljenim dokazima, za krijumčarenje su počinitelji uzimali veće novčane iznose, kao nezakonitu imovinsku korist, a krijumčarenje su organizirali do detalja povezanih sa smještajem, ilegalnim transportom i krijumčarenjem migranata preko državnih granica, u kojem lancu su migrante na određenom području preuzimali pripadnici krijumčarskog lanca, koji bi ih transportirali dalje prema konačnom odredištu", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Dodali su kako je ova operacija jedna od najopsežnijih regionalnih akcija u borbi protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja migranata u ovoj godini.

U MUP-u USK su nam potvrdili kako su njihovi pripadnici tokom provedene akcije bili podrška SIPA-i.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije