Hronika

Akcija 'Registar' u Sarajevu: Priveden i bivši ministar MUP-a KS i MUP-a FBiH

Akcija 'Registar' u Sarajevu: Priveden i bivši ministar MUP-a KS i MUP-a FBiH
Foto: N.N. | Akcija u Sarajevu: Pretresi i hapšenja bivših visokih funkcionera SDP-a

SARAJEVO - Rano jutros u Sarajevu je započela velika policijska akcija pretresa i hapšenja bivših visokih funkcionera SDP-a.

Federalna uprava policije od ranih juranjih sati, na području Kantona Sarajevo provodi operativnu akciju kodnog naziva "Registar", a koja je inicirana utvrđenim nepravilnostima u Izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, koji je sačinjen od strane Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2013. godinu u pogledu uspostave Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBIH od strane Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH aktivnosti se odnose na četiri osumnjičene osobe i jednu pravnu osobu-poduzeće, a među kojima su i bivši dužnosnici MUP-a FBiH.

Osumnjičene osob esu pod istragom zbog sumnje u krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, odnosno da su svojim radnjama u okviru procesa javnih nabavki zloupotrijebili položaj i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko jedan milion KM.

"Postupajući po navedenom Izvještaju Federalna uprava policije je po nalogu Tužilaštva BiH provela opsežne istražne radnje i utvrdila postojanje osnova sumnje da su državljani BiH inicijala P.K. (1953), D.M. (1958), te K.K.(1971), E.M.(1976) i jedan strani državljanin inicijala A.R., u periodu od 2011. do 2014. godine, u okviru ogranizovane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usuglašenim zajedničkim djelovanjem pristupili provođenju mjera i radnji u cilju zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, sa unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, te su na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od cca milion KM, a za koji iznos je oštećen Budžet Federacije BiH", saopštenoj je iz FUP-a.

Među privedenim je i bivši ministar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH - Predrag Kurteš koji je priveden na kućnoj adresi u ulici Kalemova.

Policija vrši pretrese na čak deset lokacija u Sarajevu. Kako prenosi Klix, policija vrši pretrese stanova Predraga Kurteša, Dragana Miokovića, Kemala Kačapora i još nekoliko osoba.

Dragan Mioković je bivši policijski službenik Kantona Sarajevo i savjetnik nekadašnjeg SDP-ovog ministra u Vladi FBiH Predraga Kurteša, a s njim se dovodio u vezu kada je objavljeno da je učestvovao u pokušaju zataškavanja saobraćajne nesreće koju je skrivio Kurteš.

Takođe, vrši se pretres stana Kemala Kačapora koji je bio jedan od najbližih saradnika nekadašnjeg lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije i asistent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Nakon što je SDP osvojio vlast na izborima 2010. godine Lagumdžija je Kačapora imenovao u Nadzorni odbor BH Telecoma.

Kačapor se dovodio u vezu s aferom namještanja tendera u BH Telecomu i to preko privatne firme BS Telecom. Tada je navodno prekršen Zakon o javnim nabavkama jer je Kačapor sa saradnicima usklađivao tendersku dokumentaciju prema interesima privatne informatičke kuće BS Telecom.

Iz FUP-a navode da će po završetku radnji pretresa osumnjičena lica biti lišena slobode, te će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije uz Izvještaj na daljnje nadležno postupanje biti predani Tužiteljstvu BiH.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije