Hronika

Akcije Lutka i Imperijal: Rasvijetljena ubistva Ćele, Govedarice, Mačara i Magazina

Akcije Lutka i Imperijal: Rasvijetljena ubistva Ćele, Govedarice, Mačara i Magazina
Akcije Lutka i Imperijal: Rasvijetljena ubistva Ćele, Govedarice, Mačara i Magazina

ISTOČNO SARAJEVO - Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u akciji "Lutka" istražuje najveću zločinačku organizaciju u BiH, koja je počinila veći broj krivičnih djela ubistva, trgovine opojnim drogama, priprema ubistava, od kojih se posebno izdvaja pripremanje ubistava policijskih službenika koji su istraživali krivična djela članova ove grupe, izjavio je direktor Sipe Goran Zubac.

"U potpunosti smo dokumentovali i rasvijetlili ubistva Ramiza Delalića Ćele, teško ubistvo Borisa Govedarice, teško ubistvo Vladimira Mačara i Radeta Magazina, kao i krivično djelo pokušaj potstrekavanja na teška ubistva Đorđe Ždrale u tri navrata", rekao je Zubac na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da je rasvijetljeno razbojništvo na štetu Privredne banke Sarajevo, kada je ukradeno 2,2 miliona evra, kao i razbojništvo na štetu "BH pošte" u Sarajevu, kada je ukradeno 668.282 KM.

Zubac je istakao da su ta krivična djela vrlo kompleksna i opasna i da je to razlog zbog čega policijska istraga traje dugo.

Prema njegovim riječima, trenutno se, u saradnji sa MUP-ovima Republike Srpske i Kantona Sarajevo i drugim policijskim agencijama, izvode terenske operacije hapšenja većeg broja lica, što je početak sveobuhvatne akcije, koja će trajati duže vremena.

"U najdirektnijoj obradi obuhvatili smo 25 osumnjičenih lica, a izvještajem o počinjenom krivičnom djelu 43 osumnjičena lica. To je prva faza, dok će se dalje koordinirane akcije lišavanja slobode novih lica provoditi nakon sveobuhvatne analize i procjene", dodao je Zubac.

U akciji MUP-a Republike Srpske koja je provedena u više gradova, u Bijeljini je uhapšen Marko Krajišnik, nastanjen u naselju "Intergaj", saznaje nezvanično Srna.

Među uhapšenima je i Bojan Cvijan, bivši šef Odjeljenja za droge SIPA-e, piše "Slobodna Bosna".

Navodno, jedan od uhapšenih je i Zoran Pušara.

Najmasovnija akcija izvedena je na području opštine Ilidža gdje je, kako se nagađa, osnovni zadatak bilo hapšenje Nasera Keljmendija, kontroverznog biznismena, osumnjičenog da je "mozak" organizovanog kriminala ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u cijeloj regiji.

Osim istrage o Keljmendijevim poslovima, akcija je organizovana kako bi se rasvijetlilo i nekoliko nerazjašnjenih ubistava, između ostalih i ono Ramiza Delalića Ćele.

Delalić je ubijen ispred svog stana u Sarajevu 2007. godine, a njegove ubice još nisu pronađene.

Federalna TV javila je da je, osim Keljmendijevog objekta "Casa Grande" na Ilidži, pretresen i stan uhapšenog Bojana Cvijana i ugostiteljski objekat "Vila Selin" u vlasništvu Benana Dorića.

U Sarajevu je pretresen i stan u ulici Marka Marulića.

Gojko Vasić, direktor policije RS, potvrdio je da je više od 25 uhapšenih u akciji "Lutka" i da su neka od tih lica od ranije bila na izdražavanju kazne u zatvorima Srbije i BiH.

"U Republici Srpskoj je uhapšeno devet lica", precizirao je Vasić.

Dodaje da je akcija plod višegodišnje istrage.

"Dio osoba obuhvaćenim ovom akcijom već se nalazi u zatvorima", potvrdio je Vasić i dodao da se radi o osobama koje su u zadnje tri-četiri godine lišena slobode, osuđena, nalaze se na izdržavanju kazne, ali će njihovi kartoni biti ovim dopunjeni.

O imenima uhapšenih nije još mogao govoriti, navodeći da jedino jedna osoba nije uhapšena, jer su policije od ranije znale da nije u BiH, ali je negirao da se radi o Naseru Keljmendiju.

"Krivična djela za koja su sumnjiče osobe koje su jutros lišene slobode u velikoj mjeri su opterećivala MUPRS i očekujemo da će tokom krivičnog postupka protiv njih doći do potpune istine o brojnim, do sada nerazjašnjenim krivičnim djelima na prostoru Istočnog Sarajeva", kazao je Vasić.

Na podučju Istočnog Sarajeva tokom noći slobode je lišeno više lica koja se dovode u vezu sa neriješenim ubistvima koja su se dogodila proteklih godina na ovom području.

Lica, koja su uhapšena tokom sinoćnje policijske akcije na području grada Istočno Sarajevo dovode se u vezi i sa drugim krivičnim djelima, kao i sa Darkom Elezom, kojem je Apelacioni sud u Beogradu prošle godine potvrdio presudu kojom je osuđen na devet godina zatvora.

U presudi se navodi da je Elez organizator kriminalne grupe koja je 2009. godine na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Srna je saznala da su u akciji pretresene i lokacije koje koristi Naser Keljmendi, označen kao prva osoba u Evropi po opasnosti za SAD, a kojeg je i američki predsjednik Barak Obama stavio na "crnu listu" u pismu koje je uputio Kongresu.

Keljmendi je navodno pobjegao u Crnu Goru.

Akcija je usmjerena protiv tri organizovane grupe i više osoba koje su učestvovale u ubistvima i razbojništvima. Jedan od objekata u kojima se vrši pretres je i objekat "Casa Grande", vlasništvo Nasera Keljmendija, jednog od osumnjičenih u akciji protiv organizovanog kriminala. U Sarajevu je pretresen i stan u ulici Marka Marulića.

Među uhapšenima je i bivši pripadnik SIPA-e.

Portparol MUP-a Republike Srpske Mirna Šoja istakla je du su pripadnici MUP-a Srpske, u saradnji sa SIPA-om, MUP-om Kantona Sarajevo i Tužilaštvom BiH, u ranim jutarnjim časovima izvršili pretrese na 30 lokacija na području Republike Srpske i FBiH.

"U dugo pripremanoj policijskoj akciji, kodnog naziva 'Lutka', angažovano je 150 policijskih službenika MUP-a Republike Srpske - Uprava kriminalističke policije, Specijalne jedinice policije, centri javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, Bijeljina i Trebinje", kaže Šoja.

Ona je dodala da su krivična djela za koja se sumnjiče lica koja su jutros uhapšena u velikoj mjeri opterećivala MUP Republike Srpske.

"Očekujemo da će tokom krivičnog postupka protiv njih doći do potpune istine o brojnim, do sada nerazjašnjenim krivičnim djelima na prostoru Istočnog Sarajeva", naglasila je Šoja.

Ona je navela da su pretresi izvršeni na području opština Pale, Istočna Ilidža, Zvornik, Bijeljina i Trebinje.

Šoja je naglasila da je u periodu kada je započela akcija "Lutka", Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo pod nadzorom Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo započeo i akciju "Imperijal".

"U ovoj akciji uhapšen je veći broj lica na prostoru Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo zbog postojanja sumnje da su počinili krivična djela 'iznuda' i 'zelenaštvo', a u vezi sa krivičnim djelima 'organizovani kriminal'. Lica koja su lišena slobode od ranije su poznata policiji i u toku dana će uz Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima biti predata dežurnom tužiocu Okružnog tužilaštva Istočnog Sarajevo", pojasnila je Šoja.

Ona je napomenula da postoji sumnja da novac korišten za krivično djelo zelenaštvo, koja su počinila lica lišena slobode u akciji "Imperijal", potiče od krivičnih djela koja su izvršena u akciji "Lutka".

Tužilaštvo BiH: Najveća akcija protiv organizovanog kriminala u postdejtonskoj BiH

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, u toku je združena policijska akcija u kojoj sudjeluje više stotina policijskih službenika iz policijskih i agencija za sprovođenje zakona sa nivoa države i entiteta.

Radi se o istrazi usmjerenoj na rasvjetljavanje najmanje šest neriješenih ubistava i pokušaja ubistava u RS i FBiH, nekoliko pljački banaka i transporta novca u višemilionskim iznosima i čitav niz teških krivičnih djela organizovanog kriminala.

Ova akcija je najopsežnija aktivnost u borbi protiv organizovanog kriminala u postdejtonskoj BiH i predstavlja odlučan udarac organizovanom kriminalu na području cijele BiH.

Tužilaštvo BiH je u ovom predmetu ostvarilo značajnu i dobru saradnju s više agencija za sprovođenje zakona: Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo, Državna agencija za istrage i zaštitu - SIPA, MUP Republike Srpske, Federalna uprava policije, Policija MUP-a Kantona Sarajevo, te Policija Brčko Distrikta BiH.

Cvijan i Elez

Bojan Cvijan, nekadašnji šef Odsjeka za droge u SIPA-i i bivši načelnik kriminalističke policije u CSB Istočno Sarajevo, bio je blizak saradnik Darka Eleza i njegove kriminalne grupe, a dokazi o njihovoj saradnji uzašli su na vidjelo tokom suđenja Đorđu Ždrali, piše "Slobodna Bosna".

Elez je, inače, pokazaće se to nakon što je uhapšen u Beogradu prije tri godine, imao svoje informatore u Tužilaštvu BiH ili u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, čiji su inspektori vodili istragu protiv Đorđa Ždrale.

Znao je sve informacije o detaljima Ždralinog hapšenja i ekstradicije iz Njemačke u BiH. Te podatke je Elez mogao dobiti od pripadnika Granične policije BiH, odnosno, SIPA-e koji su osiguravali Ždralin transport u Sarajevo, nakon što je u januaru 2009. godine uhapšen na aerodromu u njemačkom gradu Frankfurtu.

Darko Elez i njegova kriminalna družina uhapšeni su početkom septembra 2009. godine u Beogradu, u zajedničkoj operaciji policijskih agencija iz Srbije i BiH.

Prema optužnici koju je Specijalno tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal podiglo krajem novembra, Darko Elez i članovi njegove zločinačke organizacije: Vladimir Pandurević, Vaso Ljubibratić, Branko Đurić, Slobodan Pjevac i Aleksandar Lučić terete se za trgovinu drogom, podstrekivanje na ubojstvo B.R. i iznudu 600.000 evra od Save Tomaševića, vlasnika lanca tržnih centara TOM (Tomaševićeva privatna i poslovna imovina je, podsjetimo, u više navrata bila meta bombaških napada Elezovih kriminalaca, da bi, na kraju, ispred njegovog tržnog centra u Bijeljini postavili razoran eksploziv koji, srećom, nije aktiviran).

Samo nekoliko dana nakon što je Specijalno tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu protiv Darka Eleza i članova srpskog "ogranka" njegove bande, rješenjem Suda BiH iz pritvora su pušteni Elezovi bh. ortaci: Davor Mandić, Davor Dabić, Vladimir Parađina, Dragan Jevtović, Vladimir Taušan, Ljubiša Lalović, Saša Vladičić, Marko Božiković, Blaško Furtula, Bojan Cvijan, Admir Hodžić, Muhamed Ramić i Marko Krajišnik, koji su uhapšeni u istoj akciji, na više lokacija u BiH, podsjeća "Slobodna Bosna".

Uhapšeni će biti predati tužilaštvu

Uhapšeni u policijskoj akciji "Lutka" biće u zakonskom roku predati Tužilaštvu BiH, gdje će biti ispitani, a nakon toga će se odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora, rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

On je dodao da će, kada Tužilaštvo BiH bude uputilo prijedlog za određivanje pritvora, moći da kaže o koliko uhapšenih lica je riječ.

Grubešić je novinarima u Sarajevu rekao da je akcija usmjerena na otkrivanje i procesuiranje lica osumnjičenih za najmanje šest nerazjašnjenih ubistava i pokušaja ubistava u proteklih 10 godina na području Republike Srpske i Federacije BiH, kao i za više pljački banaka, transporta novca i druga krivična djela.

On je dodao da je akcija "Lutka", koja je provedena po nalogu Tužilaštva BiH, najveća zajednička policijska akcija u BiH u borbi protiv organizovanog kriminala poslije Dejtona, u kojoj je učestvovalo više stotina policijskih službenika.

"Ova akcija predstavlja ozbiljan udarac strukturama organizovanog kriminala u BiH, s ciljem stvaranja što bezbjednijeg okruženja za život svih građana BiH", istakao je Grubešić.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo BiH je dugo vodilo istragu i sarađivalo sa više agencija za provođenje zakona na nivou BiH, entiteta, kao i pravosudnim i policijskim agencijama u susjednim zemljama, s obzirom da se jedan broj osumnjičenih nalazi u tim zemljama.

Aahmetović: Keljmendi prešao u Crnu Goru

Bosanskohercegovačke agencije za provođenje zakona raspolažu s informacijom da je Naser Keljmendi, čovjek sa "crne" liste State Departmenta zbog trgovine drogom i drugih krivičnih dijela, prebjegao u Crnu Goru, potvrdio je Feni ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

Ahmetović je, upitan da prokomentariše združenu akciju policijskih snaga koja se danas provodi u BiH, kazao da je riječ o jednoj od najvećih akcija u postdejtonskoj BiH.

- Ova akcija neće završiti danas već će trajati i narednih dana. Mislim da je ovo jedan od najvećih udaraca organiziranom kriminalu u BiH i umnogome će doprinijeti smanjenju stope ove vrste kriminala, kazao je Ahmetović.

Čađo: Na prostoru Srpske privedeno devet lica

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo izjavio je danas Srni da je u dugo pripremanoj policijskoj akciji "Lutka" na području Srpske privedeno devet lica koja se sumnjiče za organizovani kriminal.

"Dokazi prikupljeni u policijskoj akciji će rasvijetliti neka neriješena ubistva i pokušaje ubistava na prostoru Istočnog Sarajeva. To je pokazatelj da policija veoma studiozno radi posao i da za nas nijedan slučaj nije zatvoren dok se ne dobije konačan epilog", rekao je Čađo.

On je naveo da je jutros počela realizacija višemjesečnih istražnih aktivnosti koje je provodio MUP Republike Srpske u saradnji sa nadležnim tužilaštvom i drugim bezbjednosnim agencijama u BiH.

"U policijskoj akciji žLutkaž angažovano je bilo 150 službenika MUP-a Srpske, koji su profesionalno obavili sve zadatke", dodao je Čađo.

On je naglasio da se paralelno sa navedenom akcijom na prostoru Istočnog Sarajeva odvijala i druga akcija protiv lica koja se sumnjiče za krivično djelo zelenaštva.

"Na području Trebinja, Istočnog Sarajeva, Zvornika i Bijeljine jutros je izvršeno više pretresa", dodao je Čađo.

On je čestitao pripadnicima MUP-a Srpske na odlično obavljenom poslu i profesionalno realizovanim aktivnostima.

U policijskoj akciji "Lutka", koju provode MUP Republike Srpske, Agencija za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH, MUP Kantona Sarajevo i Tužilaštvo BiH uhapšeno je 25 lica, koja se dovode u vezu sa krivičnim djelima ubistvo, pokušaj ubistva, iznuda, zelenaštvo i razbojništva.

Keljmendi nije u Crnoj Gori

Prema informacijama kojima raspolaže crnogorska policija, Naser Keljmendi, označen kao čovjek sa "crne liste" Stejt departmenta zbog trgovine drogom i drugih krivičnih djela, ne nalazi na teritoriji ove države, rečeno je Srni u crnogorskoj Upravi policije.

"Crna Gora do sada nije dobila zahtjev u odnosu na policijske aktivnosti koje se realizuju u regionu u vezi sa licem N.K., a prema  informacijama kojima raspolažemo on se ne nalazi na teritoriji Crne Gore", rečeno je Srni u Upravi policije.

Iz crnogorske Uprave policije navode da će, kao i uvijek, biti profesionalni u postupanju kada su zahtjevi regionalnih i međunarodnih policijskih organizacija u pitanju, te lišiti slobode bilo koje lice koje se potražuje po međunarodnoj potjernici u skladu sa zakonom.

"Uprava policije je odlučna da zajedničkim policijskim jezikom i u saradnji sa drugim policijskim organizacijama regiona da svoj puni doprinos u borbi protiv svih oblika korupcije i organizovanog kriminala", rečeno je Srni.

Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je ranije Srni da postoje informacije da je Keljmendi prebjegao u Crnu Goru.

On je najavio da će u toku dana imati susrete sa ministrima unutrašnjih poslova i bezbjednosti Srbije i Crne Gore, nakon čega će biti poznato više informacija.

U više gradova BiH u toku je najopsežnija akcija u postdejtonskoj BiH usmjerena na otkrivanje i krivično procesuiranje osumnjičenih za najmanje šest nerazjašnjenih ubistava i pokušaja ubistava u proteklih 10 godina, više oružanih pljački banaka i transporta novca u višemilionskim iznosima, krijumčarenje droge i druga krivična djela organizovanog kriminala.

Srna saznaje da su u noćašnjoj akciji pretresene i lokacije koje koristi Naser Keljmendi, označen kao prva osoba u Evropi po opasnosti za SAD, a kojeg je i američki predsjednik Barak Obama stavio na "crnu listu" u pismu koje je uputio Kongresu.

Uhapšeni Krajišnik, Obućina i drugi

U policijskoj akciji "Lutka" uhapšeni su Marko Krajišnik, Vladan Parađina, zvani Medo, Dragan Obućina i LJubiša Lalović, saznaje Srna.

Među 25 uhapšenih su i Bojan Cvijan, Davor Mandić, Dragan Jevtović, Dragan Vujičić, zvani Picola, Rajnat Ikonić, te M. Čaušević, B. Halilović i drugi.

U više gradova BiH u toku je najopsežnija akcija u postdejtonskoj BiH usmjerena na otkrivanje i krivično procesuiranje osumnjičenih za najmanje šest nerazjašnjenih ubistava i pokušaja ubistava u proteklih 10 godina, više oružanih pljački banaka i transporta novca u višemilionskim iznosima, krijumčarenje droge i druga krivična djela organizovanog kriminala.

Akcija "Lutka" provedena je po nalogu Tužilaštva BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić naveo je da su u akciji "Lutka" učestvovali Tužilaštvo BiH, Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo, Agencija za istrage i zaštitu BiH /SIPA/, MUP Republike Srpske, Federalna uprava policije, MUP Kantona Sarajevo i policija Brčko distrikta.

On je naveo da će uhapšeni biti u zakonskom roku predati Tužilaštvu BiH, gdje će biti ispitani, a nakon toga će se odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije