Hronika

Aleksandar Radić na slobodi

Aleksandar Radić na slobodi
Foto: N.N. | Aleksandar Radić na slobodi

BANJALUKA - Aleksandra Radića, osumnjičenog da je u martu ove godine ispalio zolju na zgradu "Agrama" u Banjaluci, Republičko javno tužilaštvo tereti za krivična djela terorizam i nedozvoljena proizvodnja oružja i eksplozivnih materija.

Radić je nakon jednomjesečnog pritvora na slobodi, jer je Okružni sud odbio zahtjev Tužilaštva za produžetak pritvora, uz obrazloženje da nema osnova da je izvršeno krivično djelo terorizam. Iz Republičkog tužilaštva najvaljuju žalbu na odluku suda i nastavak istrage za krivična djela koja se Radiću stavljaju na teret.

"Svojim rješenjem od 31.10.2018. godine ovaj prijedlog tužilaštva sud je odbio kao nesnovan jer, prema ocijeni sudskog vijeća, dokazi koji su prikupljeni u dosadašnjem toku istrage i koji su sudu dostavljeni ne čine osnovanom sumnju da je osumnjičeni učinio krivično djelo terorizam u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija. Tužilaštvo će na ovo rješenje suda uložiti žalbu i nastaviti istragu za navedena krivična djela. Po završetku istrage, tužilaštvo će donijeti tužilačku odluku," saopšteno je iz Republičkog javnog tužilaštva.

Okružno javno tužilaštvo je početkom oktobra donijelo odluku o sporvođenju istrage zbog izazivanja opšte opasnosti, kada je Radiću određen pritvor od mjesec dana. Slučaj je završio u rukama specijalnog odjeljenja Republičkog tužilaštva koje je tražilo produžetak pritvora, a Radiću na teret stavilo djelo terorizma, za šta nije bilo nikakvog osnova, tvrdi odbrana.

"Dakle nema, u ovoj fazi, nema nikakva optužnice. Što se tiče odluke Okružnog suda smatram da je u potpunosti zakonita. Dakle zauzeo je stav Okružni sud nije ispunjen opšti uslov, odnosno da nema osnova da je izvršeno krivično djelo terorizma. Nema elementa, dakle oni su iste radnje kvalifikovali kao djelo terorizma. Dakle nije ničim ukazao tužilac da postoje okolnosti, odnosno bitni elementi tog krivičnog djela," rekao je advokat Mileta Bošković.

Raketa je 31. marta oko ponoći, probila šajbu prozora na devetom spratu i udarila u plafon kancelarije u poslovnoj zgradi "Agrama2". U kancelariji tada nije bilo nikoga, ali je u zgradio bio radnik obezbjeđenja čiji je život, kako su naveli u Tužilaštva, doveden u opasnost. Biloški tragovi Aleksandra Radića i još dvije nepoznate osobe pronađeni su na ostacima zolje tokom istrage.

(ATV)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije