Hronika

Pratite nas na Google news

Auspuh, blatobran i nišan odali pljačkaše Intesa Sanpaolo banke u Drvaru

Auspuh, blatobran i nišan odali pljačkaše Intesa Sanpaolo banke u Drvaru
Auspuh, blatobran i nišan odali pljačkaše Intesa Sanpaolo banke u Drvaru
D. Sladojević, FOTO: RTRS

DRVAR - Raniji vlasnik crnog audija A4, korištenog 3. marta u pljački Intesa Sanpaolo banke u Drvaru, po auspuhu, oštećenjima na prednjem blatobranu i ostalim karakterističnim dijelovima prepoznao je to vozilo, a koje je nakon razbojništva pronađeno na Oštrelju, gdje je zapaljeno.

Za to razbojništvo, teško čak 383.940 KM, propisana je zatvorska kazna od najmanje pet godina, a osumnjičeni su Kosta Bjelotomić zvani Bato (34), njegov brat Jovan (21) i Nikola Grujić (23), svi iz Drvara, koji su u bjekstvu.

Po izjavi svjedoka (ime poznato "Nezavisnim"), braća Bjelotomići, zajedno s još jednim licem, 9. januara ove godine su Grujićevim pasatom išli u Bihać, gdje je Kosta Bjelotomić kupio audi A4, korišten kasnije u pljački.

"Muškarac koji je prodao audi, koji je kasnije zapaljen, je prepoznao auto po auspuhu, lajsnama na vratima te zadnjim lijevim vratima, kao i oštećenjima na prednjem blatobranu i drugim", pojašnjava naš izvor.

Pri tom, kako saznajemo, Kosta Bjelotomić se, tokom kupovine, vjerovatno da zamate svoj trag, muškarcu od kojeg je kupio audi predstavio kao Zuftija iz Sanskog Mosta. Mudrih pokušaja da se sve sakrije bilo je još.

"Svjedok, koji je s braćom Bjelotomićima išao po audi, izjavio je da su Kosta i Jovan, pri povratku iz Bihaća, kupljeni audi ostavili na Oštrelju, navodno zbog kvara", otkriva izvor "Nezavisnih".

Dakle, pljačka je planirana mjesecima, a realizovana je 3. marta.

"Imali su dvije automatske puške marke crvena zastava i jedan pištolj. Pred banku su došli spomenutim crnim audijem A4", pojašnjava naš izvor.

Dvojica razbojnika, naoružana puškom i pištoljem, upadaju u banku odmah nakon radnica i zaštitara, koji je za sobom zaključao ulazna vrata.

"Napadači su razbili staklo na vratima i otključali ih ključevima koji su bili u bravi s unutrašnje strane, i to dok je radnica banke isključila alarme za trezor i ulazna vrata", pojašnjava sagovornik "Nezavisnih".

Dok jedan razbojnik s puškom dežura ispred objekta, preostala dvojica su, prijeteći oružjem, radnice prisilili da otključaju trezor, što su one i učinile.

"Potom ih je osumnjičeni koji je imao pištolj prisilio da odu do bankomata, te da unesu šifre i u torbu trpaju novac. Tada je pljačkaš s puškom prisilio jednu od radnica i zaštitara da iz otvorenog trezora trpaju pare u drugu torbu, a potom im naredio da legnu, dok je on iz kase trpao sitniš", kaže naš izvor.

Zatim mu drugi bandit govori: "Jovane, evo policije, ostavi tu siću."

"Osumnjičeni, koji je ostao ispred poslovnice, po dolasku policije puca iz automatske puške i teško ranjava policajca Žarka Bošnjaka, koji je bio sakriven iza drveta. Potom trojac bježi na Oštrelj, gdje je pronađen zapaljeni audi s automatskim puškama", kaže naš sagovornik.

Inače, riječ je o audiju na kojem su bile splitske registarske oznake, ukradene s automobila u Livnu 26. februara. Jedan svjedok naveo je da je Kosta Bjelotomić od njega tražio da nabavi hrvatske registarske pločice ili neke druge strane registarske oznake.

Isti svjedok istražiocima je ispričao i da mu je Kosta početkom godine tražio da mu nabavi tri automatske puške, a ovaj mu je nabavio dvije, od kojih je jedna od njegovog brata. Ta puška pronađena je u zapaljenom vozilu u Oštrelju i svjedok ju je prepoznao po preklopnom nišanu.

U pritvor čim ih uhapse

Nedim Begić, sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Livnu, za sve trojicu osumnjičenih odredio je pritvor.

"Nakon što sam zaprimio prijedlog Kantonalnog tužilaštva, sve trojici sam postavio branioce po službenoj dužnosti i odredio sam im jednomjesečni pritvor, koji se računa od časa hapšenja", rekao je Begić.

Pretpostavlja se da su osumnjičeni pobjegli u Srbiju, a kada Tužilaštvo zaprimi rješenje o pritvoru, i ako se branioci ne budu žalili, Tužilaštvo bi od sudije trebalo da zatraži raspisivanje međunarodne potjernice.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije