Hronika

Pratite nas na Google news

Automafija ukrala 200 automobila, optužnica protiv 27 osoba

Automafija ukrala 200 automobila, optužnica protiv 27 osoba
Foto: N.N. | Automafija ukrala 200 automobila, optužnica protiv 27 osoba
Dragan Sladojević

SARAJEVO - Pozivanjem 340 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala, Tužilaštvo BiH će dokazivati optužbe protiv 27 osoba, koje je optužilo za krađu više od 200 uglavnom skupocjenih vozila, a čija je ukupna vrijednost višemilionska.

U pitanju je predmet "Volan", odnosno do sada najopsežnija optužnica u borbi protiv auto-mafije, za čije članove postoje dokazi da su bili toliko opremljeni da su čak radio-stanicama pratili i kretanje policije.

Optuženima se na teret stavlja da su kao organizovana kriminalna grupa krali, krijumčarili i prodavali vozila. Grupa se, pritom, tereti i za izmjenu identifikacionih oznaka, te iznuđivanje otkupa. Na teret im se stavlja i da su automobile "kasapili" u dijelove za prodaju. Iz Tužilaštva BiH uvjeravaju da su tokom istrage prikupljeni dokazi da su optuženi djelovali po tačno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima.

"Duži period, uglavnom u noćnim satima, koristeći specijalistički alat i pribor, naoružani i maskirani, koristeći radio-stanice podešene na policijske frekvencije, kako bi pratili kretanja policije, krali su vozila veće vrijednosti, najčešće na području Kantona Sarajevo, Istočnog Sarajeva, Tuzlanskog kantona i zapadne Hercegovine", saopšteno je u petak iz Tužilaštva BiH.

Na svaki detalj mafijaši su, sudeći po optužnici, pazili, pa su auto koje bi odvezli skrivali u pripremljenim skrovištima u Sarajevu, Lukavici, Palama, Sokocu i drugim mjestima.

"Potom su kontaktirali vlasnike vozila od kojih bi iznuđivali otkup. Ako do otkupa ne bi došlo, krivotvorili su dokumentaciju i prodavali auto, bilo u BiH, bilo u zemljama regiona. U nekim slučajevima vozila su rastavljali i prodavali u dijelovima", piše u optužnici.

Na ovaj način nisu ojađeni samo vlasnici ukradenih automobila, već je šteta nanesena i osiguravajućim kućama.

Razbijanjem ove grupe, kako uvjeravaju istražioci, spriječen je veći broj ovakvih krađa. Borba protiv auto-kriminala je, dodaju, vrlo bitna, jer se samo na području Kantona Sarajevo u prosjeku evidentiraju dvije krađe vozila skoro svakog dana.

Izvor "Nezavisnih" podsjeća da su u akciji "Volan" pali pravi "profesionalci" u ovom "zanatu", što dokazuje i alat kojim su se koristili kada su išli u krađu.

"Radi se o specijalizovanim dekoderima koji se koriste za krađu najluksuznijih automobila, a jedan od njih vrijedan je čak 30.000 KM. S tim dekoderom auto ukradu za samo jedan minut. Primjera radi, krađa automobila BMW X6 uz pomoć ovog alata traje svega 50 sekundi", podsjeća naš sagovornik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije