Hronika

Automafija ukrala 200 automobila, optužnica protiv 27 osoba

Automafija ukrala 200 automobila, optužnica protiv 27 osoba
Foto: N.N. | Automafija ukrala 200 automobila, optužnica protiv 27 osoba

SARAJEVO - Pozivanjem 340 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala, Tužilaštvo BiH će dokazivati optužbe protiv 27 osoba, koje je optužilo za krađu više od 200 uglavnom skupocjenih vozila, a čija je ukupna vrijednost višemilionska.

U pitanju je predmet "Volan", odnosno do sada najopsežnija optužnica u borbi protiv auto-mafije, za čije članove postoje dokazi da su bili toliko opremljeni da su čak radio-stanicama pratili i kretanje policije.

Optuženima se na teret stavlja da su kao organizovana kriminalna grupa krali, krijumčarili i prodavali vozila. Grupa se, pritom, tereti i za izmjenu identifikacionih oznaka, te iznuđivanje otkupa. Na teret im se stavlja i da su automobile "kasapili" u dijelove za prodaju. Iz Tužilaštva BiH uvjeravaju da su tokom istrage prikupljeni dokazi da su optuženi djelovali po tačno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima.

"Duži period, uglavnom u noćnim satima, koristeći specijalistički alat i pribor, naoružani i maskirani, koristeći radio-stanice podešene na policijske frekvencije, kako bi pratili kretanja policije, krali su vozila veće vrijednosti, najčešće na području Kantona Sarajevo, Istočnog Sarajeva, Tuzlanskog kantona i zapadne Hercegovine", saopšteno je u petak iz Tužilaštva BiH.

Na svaki detalj mafijaši su, sudeći po optužnici, pazili, pa su auto koje bi odvezli skrivali u pripremljenim skrovištima u Sarajevu, Lukavici, Palama, Sokocu i drugim mjestima.

"Potom su kontaktirali vlasnike vozila od kojih bi iznuđivali otkup. Ako do otkupa ne bi došlo, krivotvorili su dokumentaciju i prodavali auto, bilo u BiH, bilo u zemljama regiona. U nekim slučajevima vozila su rastavljali i prodavali u dijelovima", piše u optužnici.

Na ovaj način nisu ojađeni samo vlasnici ukradenih automobila, već je šteta nanesena i osiguravajućim kućama.

Razbijanjem ove grupe, kako uvjeravaju istražioci, spriječen je veći broj ovakvih krađa. Borba protiv auto-kriminala je, dodaju, vrlo bitna, jer se samo na području Kantona Sarajevo u prosjeku evidentiraju dvije krađe vozila skoro svakog dana.

Izvor "Nezavisnih" podsjeća da su u akciji "Volan" pali pravi "profesionalci" u ovom "zanatu", što dokazuje i alat kojim su se koristili kada su išli u krađu.

"Radi se o specijalizovanim dekoderima koji se koriste za krađu najluksuznijih automobila, a jedan od njih vrijedan je čak 30.000 KM. S tim dekoderom auto ukradu za samo jedan minut. Primjera radi, krađa automobila BMW X6 uz pomoć ovog alata traje svega 50 sekundi", podsjeća naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije