Hronika

Autorskim ugovorima sa zaposlenima izbjegavali plaćanje poreza

Autorskim ugovorima sa zaposlenima izbjegavali plaćanje poreza
Foto: Arhiva | Autorskim ugovorima sa zaposlenima izbjegavali plaćanje poreza

BANjALUKA - Poreska uprava Republike Srpske podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u Omladinskom komunikativnom centru (OKC) Banjaluka zbog osnova sumnje da su oštetili budžet Republike Srpske za 352.119 maraka.

Prema saznanjima “Glasa Srpske”, prijava je podnesena protiv predsjednika Upravnog odbora OKC-a Željka Paukovića i člana UO Darka Marjanovića, a prijavu su podnijeli inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove PURS-a. Paukoviću i Marjanoviću na teret se stavlja da su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa tako što su kao odgovorna lica u OKC-u u namjeri da izbjegnu plaćanje poreza i doprinosa na lična primanja, u periodu od 1. septembra 2012. do 31. avgusta 2017. godine, zaključivali ugovore o autorskom djelu sa fizičkim licima koja su u OKC-u bila i u radnom odnosu.

- Provjerama je utvrđeno da su ugovori o autorskom djelu u suštini predstavljali simulirane pravne poslove kojima je poreski obveznik OKC Banjaluka pribjegavao, jer imaju mnogo povoljniji poreski tretman nego lično primanje iz radnog odnosa. Na taj način su oštetili budžet Republike Srpske u iznosu od 352.119 KM, od čega porez na lična primanja iznosi 63.701 KM, a doprinosi na lična primanja 288.417 KM - navodi se u odgovoru PURS-a na naša pitanja.

Inspektori Poreske uprave RS, navodi se dalje, u narednom periodu će u skladu sa zakonskim ovlašćenjima nastaviti intenzivan rad na terenu s ciljem razotkrivanja krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske.

Željko Pauković juče nije odgovarao na naše pozive i poruke, dok Darko Marjanović kaže da je on u navedenom periodu bio zamjenik predsjednika UO sa ovlašćenjem da u njegovom odsustvu potpisuje potrebne akte, ističući da je za cijelo to vrijeme potpisao samo jedan ugovor o zakupu sa Gradskom upravom Banjaluka, a da je sve ostale dokumente, računajući završne račune, potpisivao Pauković. Pored toga, Marjanović ističe da je UO OKC-a zbog uočenih propusta u radu 10. avgusta 2017. godine smijenio Paukovića sa mjesta predsjednika UO i podnio krivičnu prijavu protiv njega.

- Nakon njegove smjene, ja sam imenovan za v.d. predsjednika UO i u periodu od kada sam na toj funkciji, odgovorno tvrdim da je poslovanje vođeno u skladu sa zakonom. Znam i da je Pauković podnio prijavu Poreskoj upravi RS, ali sada je jasno da je prijavu praktično podnio sam protiv sebe - kaže Marjanović.

To je potvrdio i sam Pauković, koji je ranije u medijima izjavio da je podnio prijavu PURS-u protiv članova UO OKC-a i bivšeg izvršnog direktora te organizacije, a sada direktora turističke agencije “Travel for fan” Saše Markovića, čije se ime proteklih mjeseci u javnosti dovodilo u vezu sa sumnjivom nabavkom zaštitne medicinske opreme za suzbijanje virusa korona u Srpskoj u vrijednosti većoj od 2,5 miliona KM.

- Ja sam Poreskoj upravi podnio prijavu, a podnio sam i krivičnu prijavu tužilaštvu. Prvog septembra 2017. poreska je izašla na teren, a ja sam prethodnog dana donio iz suda dokument koji dokazuje da sam ovlašćena osoba za predstavljanje i zastupanje - rekao je ranije Pauković.

Opomena

Službenica OKC-a Iva Bundalo ranije je u medijima izjavila da je u više navrata opomenula tadašnjeg izvršnog direktora OKC-a Sašu Markovića na nepravilno prijavljivanje ličnih prihoda.

- Ukazala sam da je to nepravilno i po procedurama donatora i po Zakonu o porezima i doprinosima na lična primanja, ali ništa u vezi s tim nije preduzeto - izjavila je Bundalo.

(Glas Srspke)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije